Aantal inbraken in Brugse woningen gedaald met 34%

Stefan Vankerkhoven

Net nu velen vrezen dat onze veiligheid meer dan ooit bedreigd is, blijkt dat de criminaliteit in Brugge sterk is afgenomen. De inbraken in woningen daalden in 2015 met liefst 34% in vergelijking met het jaar 2014.

De Brugse criminaliteitscijfers tonen aan dat er een grote kloof gaapt tussen het (subjectief) onveiligheidsgevoel van de burgers en de vastgestelde feiten. In 2015 waren er 311 inbraken in woningen op Brugs grondgebied. Ter vergelijking : in 2014 stelde de lokale politie 474 inbraken vast.

Redenen

Dat het totaal aantal inbraken op Brugs grondgebied vorig jaar fiks gedaald is, is volgens korpschef Dirk Van Nuffel te danken aan meerdere factoren : “Er zijn meer gerichte controles. Dagelijks doen patrouilles één à twee uren op invalswegen steekproeven om rondtrekkende bendes te ontmoedigen.”

“We willen de toeristen duidelijk maken dat Brugge niet Napels aan de Noordzee is”

“Wellicht heeft ook de verhoogde politieaanwezigheid in de straat omwille van de terreurdreiging inbrekers afgeschrikt. Maar dat de huidige generatie twintigers meer tijd thuis spendeert aan computergames en daardoor minder op straat komt om zich te bezondigen aan allerande criminaliteit, zoals een bekend criminoloog zegt, aanzie ik toch niet als de hoofdreden.”

Slimme camera’s

Aantal inbraken in Brugse woningen gedaald met 34%

Dit jaar zal de politie ‘slimme’ ANPR camera’s, die nummerplaten kunnen herkennen, op de Brugse invalswegen installeren. “Gespreid over drie jaar komen er 15 zo’n camera’s, zodat Brugge zal beschermd worden door een elektronisch schild. In 2016 worden er vijf geplaatst o.a. in de Oostendse Steenweg, de Bevrijdingslaan, de Albertlaan en de Maalse Steenweg. We wachten op de voltooiing van de A11 om ook Noord-Brugge te voorzien. Het project kost Brugge 1 miljoen euro”, aldus Renaat Landuyt.

Aantal inbraken in Brugse woningen gedaald met 34%

Het aantal fietsdiefstallen is in enkele jaren tijd gedaald van 1500 naar 1000 op jaarbasis. “Meer gelabelde fietsen en meer fietsparkings zijn de voornaamste redenen.”

Recherche liep stage in Gent om gauwdieven te detecteren

Ook de gauwdiefstallen zijn afgenomen in Brugge. “We noteerden er 542, dat is eern halvering i.v.m. 2012. Onze recherche heeft een gespecialiseerd team dat opgeleid is in het detecteren van gauwdieven. Ze volgden hiervoor stage in Gent en patrouilleren nu in burger tussen de toeristen vanaf het station tot in het stadscentrum. We hebben ook de winkeliers gesensibiliseerd en gidsenverenigingen geïnformeerd”, zegt Dirk Van Nuffel.

Burgemeester Renaat Landuyt voegt eraan toe : “We willen de toeristen die onze stad bezorgen duidelijk maken dat Brugge niet Napels aan de Noordzee is. Ze moeten met een gerust gevoel naar Brugge kunnen komen.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier