Aangevallen agent schreef eigen proces-verbaal

Redactie KW

Dat kan nu in zijn nadeel werken want hij daagde de dader voor de rechtbank.

De advocaaat van de verdachte voerde woensdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk aan dat het proces-verbaal, dat als essentieel bewijsstuk naar voor werd gebracht, niets waard is.

De feiten dateren al van september 2010. Tijdens een achtervolging die startte in Lendelede werd M.D. in Kortrijk staande gehouden door agenten van de politiezone Riho uit Roeselare en overgebracht naar het commissariaat in Kortrijk. Daar wachtte vader Y.D., een 49-jarige Kortrijkzaan, zijn zoon op. Toen die aankwam snelde hij wild gesticulerend naar de politie. Om de man te bedaren werd hij tegen de grond gedrukt en geboeid, maar in die schermutseling raakte agent D.H. gewond aan de schouder en was zo een tijd arbeidsonbekwaam. Daarvoor daagde de agent Y.D. voor de rechtbank.

Zijn advocaat vroeg de vrijspraak. “Het proces-verbaal is opgemaakt door de betrokkene zelf, en is dus evenveel waard als de verklaring van mijn cliënt. De agenten van Roeselare waren in Kortrijk. Dan kon iemand daar toch met een onafhankelijke kijk het proces-verbaal opmaken. Niemand van Kortrijk legde een verklaring af.”

De voorzitster van de rechtbank noemde het proces-verbaal ook heel slordig opgesteld en zei dat verschillende verklaringen elkaar tegenspreken. “Toch straf dat een agent die gewond raakte tijdens zijn job, hier de wind van voren krijgt”, klonk het vanuit de verdediging.

Uitspraak op 18 februari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier