Aangespoelde Brit krijgt 30 maanden cel voor mensensmokkel

27/06/17 om 18:00 - Bijgewerkt om 20:34

De correctionele rechtbank van Veurne heeft een 51-jarige Brit tot 30 maanden effectieve celstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij mensensmokkel.

Aangespoelde Brit krijgt 30 maanden cel voor mensensmokkel

© Getty Images/iStockphoto

Jamie W. spoelde begin januari aan op het strand van Oostduinkerke, maar wilde wellicht vluchtelingen met een zodiac naar Engeland brengen.

Tijdens de storm Dieter sloeg de Brit op 12 januari voor de kust van De Panne overboord. In zijn vijf meter lange zodiac trof de politie negen reddingsvesten aan. De rubberboot bleek bovendien gestolen van Greenpeace UK. Het onderzoek toonde aan dat Jamie W. in contact stond met een Vietnamese smokkelaar. Volgens het parket was het zijn bedoeling om Vietnamese vluchtelingen vanop het Europese vasteland het Verenigd Koninkrijk binnen te smokkelen.

De verdediging ontkende tevergeefs dat er sprake was van mensensmokkel. Jamie W. beweerde dat hij alleen maar de opdracht had gekregen om met de gestolen zodiac naar Europa te varen. Daarvoor had hij van zijn opdrachtgever 300 pond gekregen.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!