76 getuigen voor proces van Shawn Vantroyen, verdacht van mogelijk homofobe roofmoord

Redactie KW

De Oostendenaar staat eind maart terecht voor de roofmoord op Dirk Capelle (58) uit Roksem. Mogelijk speelden homofobe motieven een rol in de feiten.

Maandagnamiddag is de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces in Brugge tegen Shawn Vantroyen (24).

Op 3 juni 2011 werd het lijk van Dirk Capelle aangetroffen in het Maria Hendrikapark in Oostende. Het slachtoffer was dusdanig toegetakeld dat hij pas een dag later geïdentificeerd kon worden. De zware stampen op zijn hoofd bleken fataal voor de Roksemnaar. Eerst werd ook aan wurging gedacht, maar daar kwam een college van deskundigen later op terug.

Verborgen leven

Shawn Vantroyen leerde het slachtoffer kennen in een homobar. Capelle had zijn geaardheid altijd geheim gehouden voor zijn omgeving. In de homobar zelf kwam het niet tot seks, omdat de beschuldigde liever naar het park trok. Volgens enkele kennissen had de twintiger al langer de intentie om een homo in elkaar te slaan. Vantroyen wordt vervolgd voor roofmoord omdat hij aan de haal ging met 44 euro uit de portefeuille van het slachtoffer. De verdediging zal deze kwalificatie alleszins betwisten.

Op de preliminaire zitting vroeg de verdediging ook om dertien vrienden en kennissen van de beschuldigde bijkomend op te roepen als getuige. Zij zullen nog voor het proces ondervraagd worden door de politie. In totaal zullen 76 mensen getuigen op het assisenproces.

Johan Platteau en Melissa Beeckman nemen de verdediging van de beschuldigde op zich. Voor de familie Capelle treden Luc Arnou en Liesbeth Delft op als advocaten. Mathieu De Loof is voor het eerst voorzitter van het hof van assisen. Openbaar aanklager is Yves Segaert-Vandenbussche, substituut-procureur bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

De procedure wordt op maandag 23 maart voortgezet met de samenstelling van de jury. Het eigenlijke proces start op 27 maart met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De uitspraak wordt ten vroegste verwacht op vrijdag 3 april. Voor roofmoord riskeert Shawn Vantroyen levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier