51 getuigen op proces over doodslag in De Panne

Redactie KW

Tijdens een preliminaire zitting is woensdag de getuigenlijst samengesteld voor het proces tegen Michaël Jeanfils (42). De man afkomstig uit Fleurus bij Charleroi bracht zijn 44-jarige vriendin Katy Van Casteren eind april 2012 in De Panne om het leven.

De feiten speelden zich af in de studio van het koppel in de Dynastielaan in De Panne. Daar kwam het in de nacht van zondag 22 op maandag 23 april 2012 opnieuw tot een hoogoplopende ruzie. Het slachtoffer kreeg hevige slagen te verwerken en kwam hierbij om het leven. Haar partner Michaël Jeanfils beweert zich niets meer van de feiten te herinneren. Hij heeft de doodslag dan ook nog niet bekend.

Verkrachting buurvrouw

Michaël Jeanfils was al eerder met het gerecht in aanraking gekomen. Een maand voor de feiten werd hij tot twee jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van een buurvrouw. Jeanfils verzette zich met succes tegen dat vonnis, want op 18 april werd de helft van die celstraf voorwaardelijk. Diezelfde dag, luttele dagen voor de feiten dus, mocht hij de gevangenis verlaten. Ondertussen heeft het hof van beroep in Gent hem zelfs over de hele lijn vrijgesproken.

Drie kinderen

Op de inleidende zitting is gebleken dat ook de drie kinderen en de grootmoeder van het slachtoffer zich burgerlijke partij zullen stellen. Ze zullen echter geen getuigenis afleggen tijdens het proces. De beschuldigde had onder andere gevraagd om zijn vroegere raadsman Stijn Leliaert op te roepen als getuige. Hij zou immers meer kunnen vertellen over de impact van die verkrachtingszaak op het leven van Jeanfils. Omdat meester Leliaert ook in het huidige dossier korte tijd optrad voor de beschuldigde, werd uiteindelijk beslist om hem niet te laten getuigen.

Wie?

De belangen van de beschuldigde zullen op het proces verdedigd worden door meester Kris Luyckx en meester Erica Caluwaerts. Meester Thibaud Delva en meester Marijn Van Nooten treden op als advocaten van de burgerlijke partijen. Yves Segaert-Vanden Bussche, eerste substituut-procureur bij de Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Volksjury

Het proces gaat op 5 oktober verder met de samenstelling van de volksjury. Op maandag 12 oktober start het eigenlijke proces. Dan zal voorzitter Steven Van Overbeke de beschuldigde verhoren. De uitspraak wordt op vrijdag 16 oktober verwacht. Michaël Jeanfils riskeert voor doodslag 30 jaar opsluiting.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier