40 veiligheidscamera’s in winkelstraten van Kortrijk

Redactie KW

Tegen midden oktober zullen in het Kortrijkse winkelwandelgebied liefst 40 bewakingscamera’s alles registreren.

40 veiligheidscamera's in winkelstraten van Kortrijk


Vandaag zijn daarvoor de voorbereidende werken gestart. Als de weersomstandigheden meezitten, zullen alle werken tegen eind deze maand voorbij zijn. Daarna kunnen de 37 resterende camera’s, de drie op het Overbekeplein hangen er al, geïnstalleerd worden. “Na de eerste fase van ons cameraplan, waarbij 28 bewakingscamera’s werden opgehangen in voornamelijk de stationsbuurt en rond de Zwevegemsestraat, is het nu de beurt aan het winkelwandelgebied”, aldus de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Dit kadert in de strijd tegen winkeldiefstallen, maar ook om in deze straten de verminderde sociale controle te ondervangen.”

1.860 pv’s

Het aantal opgemaakte feiten het voorbije anderhalf jaar in het winkelwandelgebied lijkt de nood aan camera’s te bevestigen. “In die periode waren er liefst 1.860 interventies en pv’s”, aldus Aster Buysschaert, commissaris van pz Vlas. “Niet alleen winkeldiefstallen werden toen geregistreerd, maar ook fietsdiefstallen, drugsfeiten…”

Van die 37 nieuw te hangen bewakingscamera’s zijn er 7 een domecamera, met een zicht van 360 graden dus. De kostprijs van die 37 camera’s, met inbegrip van de glasvezelwerken, bedraagt 336.000 euro. “Het budget daarvoor komt van de stad, die het camerabudget voor 2015 al aanspreekt om deze camera’s te kunnen hangen”, aldus nog de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier