4 jaar cel voor kleinzoon ex-minister, die paniek zaaide als The Joker

Redactie KW

De 22-jarige jongeman bedreigde mensen in Knokke-Heist met een mes en pistool.

De jongeman, die de kleinzoon is van ex-Defensieminister Freddy Vreven, werd ook schuldig bevonden aan brandstichting.

“Eindelijk avond lekker veel fun maken en iedereen bang maken”. Op zijn Facebookpagina liet de 22-jarige jongeman er geen twijfel over bestaan wat hij op 22 augustus van plan was. Met groengeverfde haren en gewapend met een mes en een replica-pistool ging hij die avond in de buurt van het Oosthoekplein in Knokke-Heist op pad om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Toen de politie hem kwam inrekenen, hield D. het mes tussen zijn lippen geklemd en bedreigde hij de agenten met het pistool. De jongeman werd overmeesterd en zit sindsdien in de gevangenis.

Het onderzoek wees uit dat hij ook verantwoordelijk was voor een brandstichting op 19 februari vorig jaar in Knokke-Heist. Na een zware ruzie met zijn vader, ex-notaris Raoul Vreven, probeerde hij toen brand te stichten in de kelder van Residentie Mistral waar zij wonen. “De schade bleef beperkt, maar er was reëel gevaar dat het vuur zich zou verspreiden”, stelde de procureur daarover. Ook voor de brandstichting zat D. enkele maanden in voorhechtenis. Zijn fascinatie voor The Joker, de iconische slechterik uit de Batman-films, is volgens zijn advocaat Christopher Lantsoght te wijten aan een dissociatieve identiteitsstoornis. “Hij beseft wat hij gedaan heeft maar het was niet bewust“, beweerde Lantsoght.

Raoul Vreven, de vader van de beklaagde, is evenmin onbesproken. In 2013 kreeg hij vier jaar cel nadat hij 2,5 miljoen euro had verduisterd van klanten. Op dat moment woonde de familie Vreven nog in Sint-Truiden. Maar nadat hun villa in Limburg verkocht werd verkaste het gezin naar Knokke.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier