33 maanden cel voor Iraanse mensensmokkelaar

27/07/17 om 12:47 - Bijgewerkt om 12:47

De correctionele rechtbank van Brugge heeft een 20-jarige Iraniër veroordeeld tot dertig maanden effectieve gevangenisstraf voor mensensmokkel in de haven van Zeebrugge. Mansor K. kreeg daarbovenop nog drie maanden cel omdat hij illegaal in ons land verblijft.

33 maanden cel voor Iraanse mensensmokkelaar

© Getty Images/iStockphoto

Op 12 april 2016 kreeg de bewaking van de haven van Zeebrugge de mensensmokkelaars in de gaten op camerabeelden. Uiteindelijk werden tien illegalen aangetroffen, waarvan er drie al in een trailer verstopt zaten. Twee mensensmokkelaars werden voor die feiten tot vijf jaar effectieve celstraf veroordeeld. Mansor K. kreeg in oktober 2016 bij verstek drie jaar cel voor zijn rol in de zaak. Voor zijn illegaal verblijf in ons land kwamen daar nog drie maanden cel bovenop. K. werd enkele weken geleden in het Verenigd Koninkrijk opgepakt en daarna uitgeleverd aan ons land. Vanuit de gevangenis tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling.

Geen winstbejag

De jonge Iraniër ontkende nochtans zijn contacten met de mensensmokkelaars niet. Hij zou hun leider 10.000 euro betaald hebben om samen met zijn drie minderjarige broers het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. Toen de mensensmokkelaar plots het dubbele van dat bedrag vroeg, werd hij verplicht om even voor de smokkelbende te werken. Volgens meester Annelien Welvaert was er dus geen winstbejag, waardoor enkel sprake kon zijn van hulp aan illegale migratie. Bovendien handelde K. volgens de verdediging onder een morele dwang, omdat hij en zijn familie bedreigd werden door de mensensmokkelaar. Mansor K. werd uiteindelijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van 33 maanden in totaal. Hij kreeg een geldboete van 18.600 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!