30 maanden effectief voor reeks inbraken in bestelwagens, onder meer in Tielt

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 27-jarige man uit Morlanwelz (Henegouwen) veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf voor zestien inbraken en twee inbraakpogingen.

Stéphano L. ontkende nochtans dat hij werkmateriaal gestolen had uit bestelwagens. Zijn neef werd over de ganse lijn vrijgesproken.

De bal ging aan het rollen toen een ondernemer uit Tielt dit voorjaar ontdekte dat zijn spullen op de site 2dehands.be te koop werden aangeboden. Het werkmateriaal was al in juni 2016 gestolen. Het onderzoek leidde de speurders naar een zekere Rachid, maar die beweerde dat hij de spullen had gekocht van Stéphano L. (27). Dankzij camera’s met nummerplaatherkenning bleek dat de wagen van zijn neef J.L. (22) vaak in de buurt was bij gelijkaardige diefstallen.

De Waalse neven kwamen volgens het openbaar ministerie in aanmerking voor zestien inbraken en twee pogingen. Tussen maart 2016 en mei 2017 zouden ze ook in Dendermonde, Aalst, Lebbeke, Lennik, Tongeren, Sint-Truiden, Westerlo, Diksmuide en Koekelare toegeslagen hebben. Bij elke inbraak werd materiaal ter waarde van enkele duizenden euro’s buitgemaakt. Voor het kopstuk werd 30 maanden effectief geëist, voor zijn jongere neef twee jaar effectief.

Beide beklaagden blijven hun betrokkenheid ontkennen. Toch probeerde Stéphano L. zijn jongere neef nog uit de wind te zetten. “Hij zou zelfs geen zak chips durven stelen in de winkel”, klonk het. J.L. gaf toe dat enkele spullen bij hem gestockeerd werden en dat hij zijn wagen vaak uitleende. “Hij wist van niets, maar had moeten beseffen dat het een louche zaak was”, pleitte zijn advocate Reneé Busschaert. De verdediging vroeg met succes de vrijspraak.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier