30 maanden cel gevorderd voor Syrische mensensmokkelaar

Redactie KW

Een 25-jarige man uit Syrië is voor de Brugse correctionele rechtbank verschenen op verdenking van mensensmokkel. Barzzan I.R. voerde op de snelwegparking in Mannekensvere een observatie uit voor een smokkelbende.

Het OM vorderde een celstraf van 30 maanden, waarvan 20 maanden effectief. De West-Vlaamse parkings langs de E40 vormen het geliefkoosde werkterrein van meerdere smokkelbendes. Op 5 november 2014 voerde de wegpolitie de gebruikelijke patrouilles uit. In Mannekensvere merkten ze een verdacht opgestelde Renault met Franse nummerplaat op. In het voertuig werden onder andere een koevoet, een kniptang, een bivakmuts en een bus traangas teruggevonden.

Tijdens zijn laatste verhoor gaf de verdachte toe dat hij de bewuste parking in de gaten hield in opdracht van mensensmokkelaars. “De afspraak was dat hij diezelfde avond zelf naar Engeland zou gesmokkeld worden”, pleitte zijn advocate Ann Catrysse. De verdediging merkte op dat de beklaagde bang was door de vele bedreigingen van de mensensmokkelaars. Meester Catrysse vroeg om een straf met uitstel.

Naast een celstraf riskeert de Syriër ook nog een geldboete van 6.000 euro en werd de verbeurdverklaring van zijn auto gevraagd. Voor zijn illegaal verblijf in België vorderde de procureur nog eens drie maanden gevangenisstraf.

De rechter doet uitspraak op 4 maart.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier