17-jarige dief die spaargeld van ziek kind stal, is opgepakt in Brugge

05/04/17 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:32

De politie kon de dief die er met het spaargeld van de zieke Ky-Mani (5) vandoor ging klissen. Het gaat om een minderjarige. Vermoedelijk zit hij ook - al dan niet alleen - achter de inbrakenplaag in jeugdlokalen de afgelopen maanden.

17-jarige dief die spaargeld van ziek kind stal, is opgepakt in Brugge

© Getty Images/iStockphoto

De meest recente dief die de politie van Brugge kon klissen, is amper 17 jaar. De speurders vermoeden echter wel dat hij heel wat op zijn kerfstok heeft staan. Zo stal hij het geld van de benefietacties voor de kleine Ky-Mani (5) uit zijn woning in de Legeweg in Sint-Andries. Maar volgens de politie zit hij ook achter de inbrakenplaag waar heel wat jeugdbewegingen de afgelopen maanden mee te kampen hadden. "Wij kunnen bevestigen dat er een minderjarige werd opgepakt in het kader van die inbraak in Sint-Andries én de inbraken in jeugdlokalen", zegt Philippe Tankrey, woordvoerder van de lokale politiezone Brugge. "Maar in het belang van het onderzoek en gelet op het feit dat het nog om een minderjarige gaat, kunnen we daar verder niet over uitwijden."

Familie van slachtoffer

De jongeman stal vorige week ongeveer 1.000 euro uit een woning in de Legeweg in Sint-Andries. Dat geld was van de benefietacties voor de kleine Ky-Mani (5) uit Sint-Andries afkomstig en was bedoeld voor een aangepaste rolstoel en de revalidatie van de zieke jongen. Zijn ouders zaten dan ook in zak en as toen bleek dat het geld verdwenen was. Extra wraakroepend is dat de jonge dief perfect wist waar het geld voor moest dienen. Het gaat namelijk om familie van de kleine Ky-Mani. De jongeman had een goede band met het gezin, maar liet na de diefstal niets meer van zich horen. Mama Wendy probeerde op allerlei manieren contact met hem op te nemen. Uiteindelijk liet hij haar via sociale media weten dat hij het geld inderdaad gestolen had. "Maar een goeie reden kon hij daar niet voor geven", zegt Wendy. "Hij gaf wel nog mee dat het al op was. We moeten er dus niet op hopen dat we dat terug krijgen. En ik zou al zeker niet willen dat hij nog criminele feiten pleegt om ons terug te betalen."

Veel vragen

Want criminele feiten heeft de jongeman inderdaad al gepleegd om aan geld te komen. Heel wat Brugse jeugdbewegingen kregen de afgelopen maanden ongewenst bezoek. De ruiten van hun lokalen werden ingegooid en dieven gingen aan de haal met het aanwezige geld. Sommige jeugdbewegingen kregen de dieven al meermaals over de vloer. De politie vermoedt dat de tiener ook die inbraken op zijn kerfstok heeft. Het was dankzij Wendy dat hij uiteindelijk ingerekend kon worden. Ze sprak namelijk met haar neef af, maar verwittigde ook de politie daarvan. Die konden hem maandagmiddag aan het station van Torhout inrekenen. Hij werd onmiddellijk verhoord, maar Wendy zelf kreeg hem niet meer te zien. "Spijtig, want ik had allerlei vragen voor hem", zegt ze. "Ik kan maar niet begrijpen hoe hij dat kon doen. Hij kende de situatie van ons en Ky-Mani. En toch kreeg hij het over zijn hart om dat geld te stelen. Hij nam zelfs de spaarpot van zijn neefje mee. Sindsdien is Ky-Mani doodsbang."

Agressieve ziekte

De kleine jongen vecht al drie jaar tegen een zeldzame auto-immuunziekte: transverse myelitis. De ziekte is te vergelijken met MS, maar is nog agressiever. Drie jaar geleden leek het jongetje 's morgens plots verlamd. Slechts 1 op 1.200.000 mensen lijden aan de ziekte. Zijn ouders doen er dan ook alles aan om geld in het laatje te brengen, zodat hij een aangepaste rolstoel kan krijgen en zijn intensieve revalidatie betaald geraakt. "Ik weet niet of ik hem dit zal kunnen vergeven", zegt mama Wendy. "Het heeft me echt kapot gemaakt. En de kindjes zijn sindsdien echt bang. Ik ben nu vooral blij dat hij van de straat is gehaald. Hoe hij het ooit terug zal betalen weet ik niet. Maar hij zal nu tenminste wel de hulp krijgen die hij nodig heeft."

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!