13 Tsjetsjeense terreurverdachten uit Oostende naar strafrechter verwezen

26/08/16 om 12:56 - Bijgewerkt om 12:56

In het onderzoek naar ronselaars van Syriëstrijders in Oostende heeft de Brugse raadkamer 13 verdachten naar de correctionele rechtbank verwezen. Twee Tsjetsjeense Oostendenaars zitten nog in de cel, een andere verdachte is vrijdag onder voorwaarden vrijgelaten.

13 Tsjetsjeense terreurverdachten uit Oostende naar strafrechter verwezen

Maandagochtend 8 juni 2015 voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene en Jabbeke. In totaal werden zeventien mensen opgepakt, wat uiteindelijk tot de aanhouding van twee verdachten leidde. Ruslan D. (35) trok in het verleden zelf naar Syrië. Ook Chalil M. (46) zit nog steeds in de cel en wordt door het federaal parket gezien als de leider van de terroristische organisatie. M. hield tijdens het onderzoek de lippen stijf op elkaar.

In hetzelfde dossier werd in de zomer van 2015 ook in het Duitse Düsseldorf een verdachte opgepakt. Bij zijn arrestatie was Arbi U.K. net geland op de luchthaven. Ondertussen had ook Akhmed U.M. zich spontaan bij de politie aangegeven. U.M. en U.K. werden na enkele maanden voorhechtenis vrijgelaten door de raadkamer.

"Kaf van het koren scheiden"

In januari 2016 werd in Oostende ook Said L. ingerekend. De verdachte zou via Western Union geld naar Turkije gestuurd hebben. Volgens zijn raadsman Abderrahim Lahlali speelt L. slechts een kleine rol in het dossier. "Hij is goed geïntegreerd in onze samenleving en absoluut geen jihadist. Het is belangrijk dat justitie in dergelijke dossiers het kaf van het koren scheidt." Said L. werd vrijdag onder voorwaarden vrijgelaten door de raadkamer.

Ook acht verdachten die nooit werden aangehouden, zijn vrijdag naar de correctionele rechtbank verwezen. Alle verdachten riskeren vijf jaar cel als lid van een terroristische organisatie. Chalil M. riskeert 15 jaar. Het proces gaat binnen enkele weken van start.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!