13-jarige brandstichtster zal straf aanvaarden: “maar wou gebouw nooit in brand steken”

De schade aan het gebouw is na de brandstichting groot. (Foto MM)
Redactie KW

De mama van het 13-jarig meisje dat maandagavond samen met een vriendin verantwoordelijk was voor een zware brand in de leegstaande drukkerij in Sint-Pieters, beseft dat haar dochter een fout heeft gemaakt.

Het meisje stapte zelf naar de politie met het verhaal en is naar eigen zeggen enorm aangedaan door de feiten. De tiener benadrukt dat het een stom ongeval was. “Ze hadden zeker niet de intentie om het gebouw in brand te steken. Het vuur verspreidde zich plots razendsnel”, getuigt de moeder.

“Natuurlijk keur ik niet goed wat mijn dochter heeft gedaan. Er volgt sowieso nog een straf, die we zullen aanvaarden. Maar in de eerste plaats ben ik opgelucht dat ze heelhuids uit de brand is geraakt.” Uit alles blijkt dat de mama van het 13-jarige meisje dat maandagavond mee verantwoordelijk was voor de zware brand in de leegstaande drukkerij Catharina Press, beseft wat haar dochter maandag heeft meegemaakt. De tiener was samen met een 14-jarig vriendinnetje de vervallen gebouwen in het Tempelhof in Sint-Pieters binnengedrongen en doorzocht het pand. Tussen de berg papieren vonden de twee meisjes plots een aansteker. Ze wilden één blaadje papier in brand steken – zonder slechte bedoelingen – maar beseften niet dat ze even later een zware brand zouden veroorzaken. “Uiteindelijk wilden ze het kleine vuurtje doven door er boeken op te gooien en met de voeten op te stampen”, getuigt de moeder van de tiener. “Voor ze het goed en wel beseften, was er meer vuur. Toen er dan plots nog een ruit sprong en zuurstof binnenkwam, verspreidden de vlammen zich razendsnel.”

Verstopt voor man

De meisjes hadden een flesje water bij zich en probeerden nog zelf de vlammenzee te blussen. “Maar natuurlijk is zo’n klein flesje niet genoeg”, zucht de mama. Een buurtbewoner had de tieners ondertussen opgemerkt en liep hen achterna. “Ze verstopten zich nog uit schrik voor zijn reactie. Gelukkig had zowel mijn dochter als haar vriendinnetje de goede reflex om door de hitte en hevige rookontwikkeling het brandende gebouw buiten te lopen.” Het 13-jarig meisje liep in paniek naar huis en vertelde al snel de waarheid. “Ze was enorm geschrokken en aangedaan door de feiten. Nu nog steeds. Het was echt niet hun bedoeling om het gebouw in brand te steken. Ik weet dat het fout was. Al ben ik vooral oprecht blij dat ze heelhuids uit de brand is gekomen”, getuigt de bezorgde mama. Moeder en dochter gingen uiteindelijk zelf naar de politie en biechtten het volledige verhaal op. “Het was de enige juiste beslissing om alles eerlijk te vertellen tegen de politie. Nogmaals: ik keur absoluut niet goed wat er gebeurd is. Maar slechte intenties? Neen, die waren er zeker niet”, klinkt het.

Straf aanvaarden

Voor de tieners is het nu afwachten welke straf ze mogen verwachten. Al laten zowel moeder als dochter verstaan dat ze de gevolgen van het incident zullen dragen. “Hopelijk is haar vriendinnetje daar ook toe bereid. Mijn dochter was tenslotte niet alleen verantwoordelijk.” Ondanks alles schrok de vrouw van de harde reacties die ze te horen kreeg. “Blijkbaar zijn sommige mensen zelf nooit kind geweest en beseffen ze niet dat zo’n plaats aantrekkelijk is voor kinderen. Ik vind het trouwens jammer dat er nooit meer is gedaan om dat pand af te sluiten en zo te voorkomen dat er kinderen binnen kunnen. Maar oké, het is nu zo. Zoals eerder gezegd: we zullen de gevolgen dragen zoals ze komen.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier