12 jaar cel voor dubbele poging gifmoord in rusthuis van Lichtervelde

28/06/16 om 10:41 - Bijgewerkt om 17:59

De 33-jarige Tanja R. uit Diksmuide heeft in de Brugse rechtbank twaalf jaar effectieve celstraf gekregen voor een dubbele poging tot gifmoord in het woonzorgcentrum 't Hof in Lichtervelde.

12 jaar cel voor dubbele poging gifmoord in rusthuis van Lichtervelde

Dominique Deschepper, rechts op de foto naast zus Veronique en hun advocate Sofie Vandenbulcke, vindt de straf wel heel mild. © AFr

Een vrij milde bestraffing, want het openbaar ministerie had achttien jaar effectieve celstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd. Tanja R. diende als verpleegster in 't Hof opzettelijk een grote dosis insuline toe aan twee bejaarden.

In juni 2013 was dit bij de 88-jarige Georges Deschepper. De man lag een week in coma en stierf een vijftal maanden later een natuurlijke dood. In januari 2015 deed ze hetzelfde met de 88-jarige dementerende bewoonster Georgette Vervaeke. Ook zij overleefde de moordpoging, maar stierf enkele maanden later een natuurlijke dood. Het onderzoek bracht Tanja R. in het vizier van de speurders en in september 2015 ging ze tot bekentenissen over. Sindsdien zit de vrouw in de cel. Het gerecht onderzocht nog een honderdtal andere overlijdens, maar ontdekte geen andere slachtoffers.

"Litteken op ons leven"

Dominique Deschepper, een van kinderen van Georges Deschepper, reageert ontgoocheld op de uitspraak. "Dit is een heel milde straf, maar ik zal begrip opbrengen voor de beslissing van de rechtbank. Ik hoop dat ik nu verder kan met mijn leven. Deze zaak zal evenwel voor altijd een litteken vormen op ons leven."

Volgens de burgerlijke partijen is R. verantwoordelijk voor de dood van de slachtoffers, maar omdat het oorzakelijk verband met de insulinespuiten niet kon aangetoond worden, werd ze niet vervolgd voor moord. Volgens de gerechtspsychiaters vertoont Tanja R. evenwel alle kenmerken van een seriemoordenaar en is er een grote kans dat ze opnieuw gelijkaardige feiten zal willen plegen. Melanie Sevenant, advocate van Tanja R. reageert dan ook tevreden op de uitspraak. "Er was een aanzienlijk zwaardere straf gevorderd en mijn cliënte was op het ergste voorbereid. Ze kreeg zes jaar minder cel dan gevraagd. Bovendien wordt ze niet ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank, wat een grote opluchting is. De kans dat we beroep aantekenen is gering."

Het burgerlijke luik van de zaak wordt op 5 september behandeld. Het openbaar ministerie kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

(AFr)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!