Crevits wil nog dit jaar beslissing over Schipdonkkanaal

Redactie KW

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wil dat de Vlaamse regering nog in 2011 een beslissing neemt in het dossier Schipdonkkanaal. Dat heeft ze gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Zeebrugse havengemeenschap. Voorlopig blijft het wachten op het milieueffectenrapport over de gevolgen van de verbreding van het Schipdonkkanaal. Die verbreding is een oplossing om de goederen vlot en milieuvriendelijker van en naar de Zeebrugse haven te brengen.

De minister maakt van het wachten gebruik om nog een extra studie te laten uitvoeren, over wat de optimale ontsluitingscombinatie voor de Zeebrugse haven is. De studie moet achterhalen hoeveel goederen er weg kunnen via de weg, het water en het spoor. Op die manier wordt ook de maximale capaciteit van de haven voor het hinterland bepaald bij de aanwezige of toekomstige infrastructuur.

De minister beklemtoonde in Brugge ook haar engagement om het SHIP-project tegen 2018 te realiseren. Dat project voorziet de vervanging van de kleine Visartsluis door een open getijzone met een breedte van 85 meter en de bouw van een nieuwe sluis meer landinwaarts. Als dit project er komt, zal de Kusttram in Zeebrugge in een tunnel rijden om zo ook de mobiliteit in de haven te verbeteren.

(gw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier