Crevits start gesprekken met garnaalvissers over storten bagger

Redactie KW

Het overleg komt er nadat bleek dat een baggerproefproject schade aanricht op een plaats waar Zeebrugse garnalen worden gevist.

Dat bevestigt het kabinet van de minister vrijdagochtend. Crevits liet samen in overleg met de bevoegde minister Kris Peeters (CD&V) het project voorlopig opschorten. Sinds 1 oktober werd er baggerspecie geloosd aan de westkant van de haven van Zeebrugge. Het doel van dit proefproject is om uit te wijzen hoeveel bagger er terugstroomt naar de zee. Dat is nodig want baggeren is kostelijk. Bovendien moet het project ook de milieueffecten van die baggerstorting in kaart brengen.

Werken opgeschort

Voor de garnaalvissers zijn die werken echter nefast omdat de plaats waar er geloosd wordt een toplocatie is voor Zeebrugse garnalen. Bovendien is het seizoen voor garnaalvissers volop aan de gang. “Daarom werd in overleg met Peeters beslist om de werken op te schorten. Het klopt niet dat Peeters ons project eenzijdig heeft stilgelegd. Die beslissing werd samen genomen”, aldus het kabinet van Crevits. “We betreuren dat er weinig overleg is gebeurd met de sector. Daarom starten we komende maandagochtend overleg met de verschillende diensten die betrokken zijn bij dit proefproject dat normaal een maand zou duren.”

VVV : “Schade kon veel groter zijn”

Willy Versluys, secretaris van de Vlaamse Visserij Vereniging reageert vrijdagochtend alvast opgelucht. “Het zijn een beetje vijgen na Pasen, maar de schade kon veel groter zijn zonder die opschorting. Die zone is goed voor ongeveer 30 procent van de totale garnaalvangst. Wees gerust, de garnalen zullen nu niet plots een derde duurder worden. We zitten met een dagelijkse aanvoer van garnalen”, duidt hij. “Maar dit kon vermeden worden mits overleg.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier