Crevits lanceert wegwijzer voor stedelijke distributie

Redactie KW

Minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft een “Wegwijzer voor een efficiënte en duurzame stedelijke distributie in Vlaanderen” klaar.

Met vijftien concrete maatregelen zet ze steden en gemeenten aan werk te maken van een goede combinatie tussen een leefbare omgeving en vlotte levering van goederen. De leidraad werd dinsdagochtend voorgesteld op een studiedag in Brugge.

“Bij het opmaken van een mobiliteitsplan moet naast personenvervoer ook rekening worden gehouden met de distributie en de logistiek. Eén oplossing voor alle steden en gemeenten bestaat niet omdat de noden verschillen. Maar met deze richtlijnen begeleiden we steden en gemeenten tot het maken van oplossingen op maat, zodat de leefbaarheid behouden blijft”, zegt Crevits.

Gepensioneerden inschakelen

Een van de speerpunten van de wegwijzer is het aanpakken van de “last mile”, het laatste stukje dat goederen moeten afleggen. Crevits grijpt daarbij naar het voorbeeld van het “niet-thuis-fenomeen”, waardoor bepaalde leveringen meerdere keren moeten vervoerd worden. Als oplossing denkt de minister onder meer aan beveiligde leverboxen in huizen of apparemtementen maar ook aan “locker boxes” van de post in stations. Ook gepensioneerden kunnen aangesteld worden als verantwoordelijke om pakjes aan te nemen voor een bepaalde wijk.

Op grotere schaal denkt de minister een stedelijk distributiecentrum, van waaruit met milieuvriendelijke voertuigen de goederen leveren. Crevits verwijst ook naar het succesvolle PIEK-project waarbij distributeurs winkels bevoorraden buiten de venstertijden.

De 150 deelnemers aan de studiedag bestaande uit steden en gemeenten, maar ook ondernemers, krijgen alvast de eerste exemplaren mee.

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier