Coussée & Goris, Grontmij en partners wordt de ontwerper van het nieuwe Zwin Natuurcentrum

Redactie KW

Vandaag stelde de deputatie de TV Architectenbureau Coussée & Goris uit Gent en Grontmij uit Zaventem aan als de ontwerper van het nieuwe Zwin Natuurcentrum. Als alles goed gaat, zou het nieuwe centrum in 2014 de deuren moeten kunnen openen.

Voor deze opdracht was er een architectuurwedstrijd uitgeschreven door de provincie West-Vlaanderen en ANB (Agentschap Natuur en Bos), die samen het domein zullen beheren en uitbaten. De jury, onder leiding van Bernardo Secchi maar waarin bijvoorbeeld ook de Vlaamse voorzitter van Natuurpunt zetelde, koos met enthousiasme voor het winnende ontwerp omdat het door zijn horizontale structuur zo perfect geïntegreerd is in het landschap. Architect Klaas Goris had het in zijn toelichting over een ‘nederigheid ten op zichte van de natuur’.

Het natuurcentrum zal bestaan uit twee delen : vooreerst het eigenlijke bezoekerscentrum, langs buiten in hout en langs binnen in beton, waar iedereen door moet passeren die het domein wil bezoeken. Het zal naast een cafetaria en seminarie-infrastructuur ook een restaurant bevatten, maar ook grote documentatieruimten en een ticketingpunt. Totaal losstaand hiervan, en als het ware ingewerkt in de dijk wat verderop, komt dan het kijkcentrum, langs binnen in hout en langs buiten in beton. Het is de bedoeling dat dit beton met de tijd wat gaat verweren en als het ware deel wordt van het landschap.

In het hele project is er ook bijzonder veel aandacht voor details allerhande. Deze zijn o.m. het werk van de vele partners waarmee de ontwerpers samenwerken. Verantwoordelijk gedeputeerde Guido Decorte benadrukte nogmaals dat het de absolute intentie va zowel de provincie als ANB is om het nieuwe Zwin uit te bouwen tot een absolute topattractie aan onze kust. Gedurende de werken zal het Zwin openblijven. (JRE)

Meer in het nieuws van Focus vanaf 18 uur en klokvast om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier