Containerkraan APMT even in brand in haven, 3 blussers ontzet door brandweer

Redactie KW

Drie werknemers van de blusploeg van de APM-terminal in Zeebrugge moesten woensdagvoormiddag ontzet worden uit een brandende ‘olifant’ of een ‘straddle carrier’, een heffer die containers verplaatst op de terminal. Dat bevestigt de brandweer van Brugge.

De motor van de olifant, die zich op ongeveer 10 meter boven de grond bevindt, had vuur gevat ter hoogte van Kaai 120. De chauffeur kon zichzelf onmiddellijk in veiligheid brengen. De blusploeg van de terminal werd opgeroepen om het vuur te blussen. Drie blussers klommen naar boven, maar ze kregen het vuur niet onder controle. Ze raakten echter niet meer via dezelfde weg naar beneden omdat het te heet was geworden. Ze zaten gevangen 10 meter boven de grond.

Ondertussen was gelukkig ook de brandweer van Brugge aangekomen, die de drie werknemers meteen naar beneden haalde. De brand zelf was snel onder controle.

Bij het type straddle carrier dat bij APMT in Zeebrugge wordt ingezet zijn de motoren dus bovenaan ingebouwd. Dat is niet bij alle merken van deze machines het geval. Toch is het nooit eerder gebeurd dat zo’n machine vuur vatte. Een nader onderzoek zal de oorzaak moeten aanwijzen. (FN/Belga)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 27 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier