Consortium vraagt concessie voor drijvend windmolenpark

Redactie KW

Het consortium Northwester heeft een concessie aangevraagd voor een zeewindpark dat zal bestaan uit drijvende windmolens. Die nieuwe technologie is geschikt voor gebruik op plaatsen waar de zee dertig tot zestig meter diep is. De kostprijs van het project, dat zich op 50 kilometer voor de Belgische kust bevindt, zal wellicht meer dan 1,5 miljard euro bedragen, dat schrijft De Tijd donderdag.

De Nederlandse groenestroomreus Econcern en het consortium Blue H TTR gaven de voorbije weken te kennen dat ze azen op de grootste windenergieconcessie op Belgisch grondgebied, ruim 50 kilometer voor de kust. Beide groepen hebben de krachten gebundeld voor een ambitieus windproject dat gebruikmaakt van drijvende windturbines.

Het project met de naam Northwester gaat uit van een vermogen van 610 megawatt en is daarmee dubbel zo groot als C-Power of Belwind.

De plannen van Blue H zijn veelbelovend, maar er is nog heel wat onderzoek- en testwerk nodig. Blue H heeft op dit moment maar één prototype in Italië, een kleine windturbine van 80 kilowatt. “De technologie moet binnen vijf jaar af zijn”, zegt Frank Coenen van Econcern.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier