Congregatie O.L.V.-ten-Bunderen wil rijhuis omvormen tot woning voor nieuwe medezusters

Redactie KW

De congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bunderen, vroeger in Moorslede gehuisvest, sinds 2004 in Zonnebeke, gaat op zoek naar jonge vrouwen die een religieus leven wel zien zitten. Niet om bij de hoogbejaarde medezusters te wonen, maar om zelf een rijhuis tot een jong en dynamisch filiaal van de congregatie om te toveren.

Een jonge vrouw vindt de ware liefde soms … in een heel onverwacht hoekje’. Zo opent de folder die de zusters van Ten Bunderen lieten verspreiden om jongedames weer warm te maken voor een religieus leven. Broodnodig, vindt overste Rolande Dhondt (66). „Net als alle andere ordes en congregaties zagen wij het aantal roepingen sinds de jaren ’50 peilsnel dalen”, zegt ze. „Tussen 1961 en 1970 traden nog zeven vrouwen in, slechts vier van hen hielden vol. In het daaropvolgende decennium was dat maar één iemand meer en sindsdien mochten we nog één keer een nieuwe zuster verwelkomen : in 1993. In de vestigingen van onze congregatie – Zonnebeke, Moorslede, Knokke en Mariakerke – wonen veertig zusters. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog waren dat er nog 228. En de vergrijzing slaat keihard toe : we zijn gemiddeld 76 jaar oud.”

Zuster Rolande en Wim willen niet lijdzaam toezien hoe de congregatie elk jaar wat dichter bij haar ondergang komt. Een folder, verspreid op duizend exemplaren in kerken in de regio, moet jonge vrouwen warm maken voor een geestelijk leven. „Natuurlijk komt een roeping in de eerste plaats van God, maar wij willen Hem een handje helpen”, lacht Rolande. „We zoeken vrouwen tot 35, 40 jaar, die ons willen vervoegen. Of een kandidate al een job heeft of niet, maakt niet uit. Als zuster kun je deeltijds blijven werken, al verdient een job met sociale inslag wel de voorkeur. Verpleegster, bijvoorbeeld. We hopen op minstens twee kandidaten, die dan samen in een rijhuis gaan wonen. Nee, niet bij de andere zusters. Wat moeten jonge vrouwen doen bij medezusters die drie keer zo oud en vaak zorgbehoevend zijn ? Natuurlijk gaan we nieuwkomers opleiden en begeleiden, maar het is wel de bedoeling dat de afdeling zelfbedruipend wordt. En voor een verwaterde vorm van het kloosterleven passen we. Ook in de toekomst moet een zuster een diepreligieuze vrouw zijn, die zich volledig aan God en haar geloof wijdt. Dat is een immens engagement, laat daar geen twijfel over bestaan.” (pjb)

www.tenbunderen.be

Vanavond in het WTV-journaal en uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 19 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier