Congolezen eren Patrice Lumumba

Redactie KW

Gisterenavond, op de feestdag van de Congolese onafhankelijkheid, organiseerde het Masereelfonds in Oostende een eerbetuiging aan Patrice Lumumba. De plechtigheid vond plaats aan de Drie Gapers, aan de voet van het ruiterstandbeeld van koning Leopold II, en de beeldengroep “Dank der Congolezen”. Patrice Lumumba stelde een halve eeuw geleden tijdens de onafhankelijkheidsplechtigheid in Kinshasa het koloniale verleden van België aan de kaak. Een jaar later werd ie vermoord.

Het Afrikaans-Oostendse koor Matondo zorgde met hun liedjes voor ambiance. Een halve eeuw geleden danste heel Congo toen de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Als kervers premier van de Democratische Republiek Congo hield Patrice Lumumba toen een vlammende speech.

Volgens journalist Roger De Knijf, die de historische woorden in een monoloog goot, werd toen de jacht op Lumumba geopend. “Omdat Lumumba als nationalist het land bij elkaar wilde houden en niet wilde dat Katanga met de rijkste bodemschatten zich niet zou afscheuren, heeft men beslist dat hij moest verdwijnen.”

Intussen zijn we een halve eeuw verder. De gewone Congolees wacht nog altijd op betere tijden. Maar oud-ambassadeur Rachel Albert Kisonga Mazakala blijft optimistisch. “De situatie is sociaal, economisch en op het vlak van mensenrechten zeer penibel voor de bevolking. Maar de onafhankelijkheid is iets buitengewoons dat iets nieuws opent voor Congo.”

Het standbeeld aan de Drie Gapers verheerlijkt koning Leopold II als weldoener van de Congoleze bevolking. Ter herinnering aan de handen die tijdens Kongo-Vrijstaat bij sommige zwarten in de plantages werden afgehakt, deed de actiegroep De Stoeten Ostendenoare hetzelfde bij één van de beelden.

“De bal ligt in het kamp van de stad, die de hand kan terug krijgen van de Stoeten Ostendenaore als ze de tekst veranderens,” zegt auteur Raf De Boever. “Dat doen ze niet.”

De monoloog Patrice Lumumba gaat op 21 juli op onze nationale feestdag in première op de Gentse feesten.

(bv)

Meer in het nieuws op Focus, vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier