Congolese Bruggeling blijkt één van sleutelfiguren in financiering Congolees conflict

Redactie KW

Een Belgisch-Congolese zakenman uit Brugge en twee Belgische ertsbedrijven spelen een belangrijke rol in de financiering van het conflict in Oost-Congo. Dat blijkt uit een rapport van VN-experts dat vrijdag gepubliceerd werd.

De vijf experts, onder leiding van Jason Stearns, viseren vooral een rijke zakenman van Congolese afkomst, Raphaël Soriano, alias Katebe Katoto. “De experts hebben via bankafschriften vastgesteld dat Soriano vanuit België grote sommen overmaakte aan de CNDP (le Conseil national pour la Défense du Peuple), de rebellengroepering van Laurent Nkunda”, zo staat er in het rapport.

Soriano, afkomstig van de provincie Katanga, wordt door het Britse gerecht vervolgd wegens verduistering van overheidsgeld. Hij zou medeplichtig zijn aan de verdwijning van twintig miljoen dollar Zambiaans staatsgeld.

Vermoed wordt dat Soriano miljoenen dollars aan Nkunda’s rebellenbeweging heeft overgemaakt. De experts voegen er ook aan toe dat Soriano volgens buitenlandse
diplomaten en bronnen binnen de CNDP België eind oktober heeft verlaten en naar Kigali is vertrokken. Rond die periode escaleerde het geweld in Oost-Congo.

Voorts citeert het rapport ook twee Belgische bedrijven die betrokken zouden zijn in de illegale exploitatie van grondstoffen in Congo, vooral coltan en casseriet. Die exploitatie is grotendeels in handen van het bedrijf Munsad, dat vanuit Congo opereert in opdracht van het Belgische Trademet.

De mijnen die in Oost-Congo gecontroleerd worden door de rebellen van de FDLR (Forces démocratiques de Libération du Rwanda) leveren via tussenschakels aan twee internationale afnemers: het Belgische Traxys en Afrimex uit Groot-Brittannië. Volgens de experts controleert Traxys ook het in Bukavu gevestigde World Mining Company, dat casseriet koopt bij het FDLR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier