Congolees-Tieltse hobbykokkin zondag in SOS Piet

Redactie KW

Zondag 23 november kan je op VTM Bonitha Uwera-Kairkera bewonderen tijdens ‘SOS Piet’, het kookprogramma waarin de topkok Piet Huysentruyt hobbykoks ter hulp komt gesneld om een culinaire misser om te toveren in een gastronomisch pareltje. Bonitha’s eendenfilet is sinds Piets passage een ware streling voor de tong. De 23-jarige Congolese woont sinds zes jaar in Tielt en is afkomstig van het door oorlog verscheurde Goma.

Bonitha Uwera-Kairkera streek in 2002 in Tielt neer bij haar tante Florence Safi. Bonitha sloeg destijds op de vlucht voor het steeds maar aanwakkerende geweld in haar geboortestreek Goma: “In 1991 werden mijn ouders er vermoord en toen heeft mijn tante het voogdijschap op zich genomen. Tijdens de oorlog heb ik de vreselijkste dingen gezien én ondergaan. Ik ben er door een echte hel gegaan.”

Ze vond in de Europastad een nieuwe, warme thuis.
Ondertussen heeft ze al 4,5 jaar een relatie met Chris Dupont en op zaterdag 13 december stapt het koppel in het huwelijksbootje. „Ik ben dolgelukkig”, straalt Bonitha. „Ik had nooit gedacht dat ik hier de liefde van mijn leven zou vinden, toen ik in Tielt terechtkwam.”
Na zes jaar spreekt de meid vloeiend Nederlands en heeft ze zich perfect geïntegreerd. „Ik volg al 2,5 jaar kooklessen en heb in koken een nieuwe passie gevonden”, gaat ze verder.„Ik creëer heel graag en in de keuken kan ik mijn ziel kwijt. Het zal je waarschijnlijk wel niet verbazen dat de keuken mijn favoriete plek in huis is”, knipoogt Bonitha.

‘Eendefilet wilde niet lukken’

Toch is ze nog niet volleerd. „Mijn eendenfilet wilde maar niet lukken”, zucht ze. „En aangezien ik alle mogelijke kookprogramma’s op televisie volg, wist ik dat SOS Piet me wel uit de nood kon helpen. Ik contacteerde de programmamakers en tot mijn grote verbazing vond Piet mijn ‘probleem’ interessant genoeg om even langs te komen.”

‘SOS Piet’: zondag 23 november 18.25 uur op VTM

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 21 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier