Congé KW (9) : Evy Gruyaert

Redactie KW

Als je beroepshalve het land en de wereld kan rondreizen voor Vlaanderen Vakantieland, is vakantie dan eigenlijk werken? Of andersom? En kruipen reporters van dat programma dan -als ze ook zelf eens vakantie hebben- achter een bureau, of toch niet? We vragen het aan Evy Gruyaert.

Vakantie, is dat werken voor jou? Of wat betekent het eigenlijk?

“Vrije tijd of vakantie betekent voor mij pas echt vrije tijd of vakantie als de computer eens niet aan moet , als ik mijn gsm niet om de vijf seconden moet controleren en als ik ver weg van alle werk en elektronica kan genieten van een beetje zon, wat warmte op m’n lichaam , wat vogels kan horen fluiten en ‘s zonder wekker kan opstaan. Niet dat ik dan echt veel langer blijf liggen, maar het is gewoon het gevoel van ‘ns niet te moeten. In principe hebben we op VRT een 28-tal dagen per jaar, maar in de praktijk betekent dat nooit zoveel wat mij betreft. Dat komt omdat ik naast mijn vaste VRT job ook nog met een boel andere zaken bezig ben: start-to-boeken schrijven, mijn eigen juwelencollectie Malice in Wonderland, presentaties voor bedrijven, het goeie doel en met name de MS-liga waarvoor ik me inzet,… En daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk zelf mijn eigen was en plas te doen. Wat ik dan het liefst doe is -als het goed weer is- lekker ontbijten. Gezond maar véél! Bruin brood met nootjes erin, verschillende soortjes kaas, een zelfgemaakte vruchtensmoothie, wat koffie, een natuuryoghurtje, een ‘eierkoekske’ om mee af te sluiten en daarna op ‘t gemak douchen en aankleden. En dan naar buiten trekken richting licht en zon en natuur. Een wandelingetje doen , eventueel in tof gezelschap (vriendin of kameraad) of ‘s bij mijn ouders binnenspringen en dan ‘s avonds een terrasje doen en iets gaan eten… Meer moet dat niet zijn: gewoon puur genieten!”

Wat zijn voor jou de leukste plekjes in West-Vlaanderen?

“Ik hou van de zee en ik vind Brugge ook de max. Beide vloeien voort uit het feit dat ik daar in mijn kindertijd en jeugd bijna wekelijks op zondagnamiddag met mijn ouders, nonkel, tante en neefjes ging wandelen. Gaan fietsen in Damme is ook zalig. Maar een terrasje doen op het terras van Belga Queen aan de graslei in Gent en ‘s avonds iets gaan eten in A Food Affair in Gent is evengoed zalig… Ik vind Gent een hele toffe stad. Je hebt er alles en toch voelt het aan als een groot dorp. Ook gaan fietsen langs de Leie, die bijna in mijn achtertuin passeert, vind ik zalig… Heerlijk uitwaaien op de fiets! Maar da’s natuurlijk West-Vlaanderen niet meer hé.”

En je ultieme vakantiebestemming tout court, als provinciegrenzen van geen belang zijn…

“Thuis eigenlijk omdat ik echt graag woon waar ik woon. Voorts de Belgische kust, maar dan liefst niet op toeristische piekmomenten, dus eerder in de winter, lente of herfst. En als het iets verder mag zijn, als je écht wil uitrusten en in het paradijs gewoon wil ‘genieten’, dan kan ik het Bazaruto eiland aanraden. Eén van de vijf eilanden van het Bazaruto archipel aan de rechterkant van Mozambique. Het is één groot ecologisch verantwoord natuurpark en je waant je, ik zweer het u, echt in het Paradijs. Het is enkel via een klein vliegtuigje te bereiken wel. Puur honeymoonmaterial! “

(FV)

KW Congé, nog de hele zomer op kw.be

KW Congé weergeven op een grotere kaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier