Concessie vismijnsite Oostende terug naar Vlaamse overheid

Redactie KW

De concessie op de grond van de vismijnsite in Oostende keert na goedkeuring van de Oostendse gemeenteraad in juni terug naar de Vlaamse overheid. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters bekendgemaakt. De Vlaamse overheid zal dan opnieuw op zoek gaan naar een kandidaat-investeerder. De procedure is het gevolg van het afspringen van de onderhandelingen tussen het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende en de vismijn in het Nederlandse Urk. Peeters spreekt van een unieke kans om het aanbod van verse vis gevangen door de Vlaamse vloot optimaal te vermarkten.

Volgens Kris Peeters zou het ideale scenario een behoud zijn van de vermarkting in Vlaamse handen. Dat kan volgens hem gebeuren via één beheerstructuur voor de beide veilingen. “Ik roep alle betrokken Vlaamse spelers op om straks de krachten te bundelen bij de nieuwe marktvraag”, zei Peeters woensdag bij de voorstelling van de Vis van het Jaar 2009 door de VLAM.

In 2008 zorgde de Vlaamse visserijvloot voor een totale aanvoer van

17.307 ton vis in de visveilingen van Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort.

“De druk op de quota zal de aanvoer mijn inziens niet doen toenemen”, zei Peeters. “Het is daarom interessant dat het aanbod wordt gebundeld voor een optimale vermarkting van de vis. We kunnen ons niet veroorloven om te onderhandelen over quota zonder dat we aan de kust stappen vooruit zetten.” Hij verwijst daarmee naar de concurrentiestrijd die de jongste jaren woedde tussen de gemeentelijke veiling in Oostende en de private

veiling in Zeebrugge.

De hele procedure, inclusief Europese marktvraag, kan volgens Peeters tegen eind 2009 zijn afgerond. “Het is mijn betrachting om naar één uitbating te gaan met twee vestigingen maar het is de marktvraag die daarover zal beslissen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier