Concertgebouw Brugge viert 10de verjaardag met uitgebreid cultureel programma

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Het concertgebouw van Brugge bestaat maandag exact 10 jaar. En dat wordt dit weekend en volgende week uitgebreid gevierd. De opening destijds was voor burgemeester Patrick Moenaert een moment om nooit meer te vergeten.

Het idee voor een Concertzaal in Brugge dateert van midden jaren ’90. Als zeker werd dat Brugge in 2002 Culturele Hoofdstad van Europa wordt, kwam het zware, want dure dossier, in een stroomversnelling. Burgemeester Patrick Moenaert zette er zijn schouders onder. Moenaert: “Achteraf gezien is dat allemaal best meegevallen maat het is toch springen zonder valscherm.”

Succes

Er komt een architectuurwedstrijd en het is het Gentse Bureau Robbrecht en Daem dat het haalt. Er zijn, zoals verwacht, voor- en tegenstanders maar in architectuurmiddens wordt het gebouw alom geprezen. Er komt ook protest uit onverwachte hoek. Als de stad de uitbating in handen wil geven van Music Hall staat de Brugse culturele wereld op zijn kop. “Ik begreep dat voor een stuk. Het was een principebeslissing tegen die commerciële uitbating. Het was ten tweede ook een soort schrik van hier komt een grote culturele partner bij. Ze zullen de subsidies herverdelen en wij gaan minder krijgen.”

De commerciële plannen worden opgeborgen en ondertussen werkt het Concertgebouw vaak, en met succes, samen met de andere Brugse cultuurhuizen. Het Concertgebouw heeft Brugge in de 21ste eeuw binnengeloodst, zegt burgemeester Moenaert. Het is zijn belangrijkste realisatie.

Bekijk hier de reportage

(ND/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS. Er is een studiogesprek met Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier