Computers justitie worden tegen 2011 klantvriendelijker

Redactie KW

Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) heeft maandag in Torhout kennis gemaakt met het nieuwe klantvriendelijker computersysteem van justitie. Het systeem is getest in Torhout en Charleroi. Tegen 2011 moet het ‘Cheops-project’ zijn geïntegreerd in het ganse gerecht. De invoering zal vanuit de basis of de 229 vrede- en 37 politierechtbanken starten.

De nood aan een nieuw computersysteem is volgens de minister erg groot. Het huidige systeem is nog niet muisgestuurd. De nieuwe software zal klantvriendelijker worden. Straks moeten besluiten en andere officiële
documenten digitaal kunnen worden bezorgd en verwerkt. Het werk van de griffiers zal bij het nieuwe systeem ook vereenvoudigen, ondermeer omdat ze de voorbereidingen van de rechters nu eenvoudiger zullen kunnen invoegen in hun documenten.

Om het systeem efficiënter te maken, wordt straks gewerkt met data vanuit een centrale server in Brussel. Die server werd al door de vorige regering aangekocht. Het nieuwe systeem zal ook voor de informatici en systeembeheerders van justitie een vooruitgang betekenen. Alle soft- en hardware zal vanuit Brussel kunnen worden aangesproken. Dat maakt onderhoud en bijwerking eenvoudiger en minder tijdsintensief. Daarenboven is het systeem door de centralisatie eenvoudiger te beveiligen.

De nood aan het “MacH-systeem” moet de lokale systemen in de diverse rechtbanken vervangen. Een aantal hard- en software toepassingen werd intussen niet meer ondersteund wegens verouderd. Het nog steeds draaiende Mammoet-systeem draait al sinds 1993. Daarenboven lieten de vorige systemen toe dat elke rechtbank zijn eigen leven ging leiden met eigen codes en procedures.

Vanaf juni 2008 moet het project in alle vredegerechten operationeel zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier