Complexe regelgeving vertraagt vlotte afwerking bouwprojecten

Redactie KW

Het duurt steeds langer om bouwprojecten voor bedrijven of privéwoningen te realiseren. Dat zegt de West-Vlaamse Intercommunale WVI bij de voorstelling van zijn jaarverslag. Reden is een steeds complexere Vlaamse regelgeving. Daardoor zijn minder woonkavels verkocht, en ook de verkoop van bedrijfsgrond ging achteruit door de economische crisis. De WVI is actief in 54 West-Vlaamse gemeenten.

Transvaal in Waregem is een voorbeeld van een nieuw bedrijventerrein van de WVI. Het kost de intercommunale steeds meer tijd om zulke projecten te realiseren, en dat is ook zo voor het bouwrijp maken van traditionele verkavelingen.

“Vroeger zaten we aan periodes van drie jaar, nu zitten we soms aan periodes tot 6 jaar vooraleer we effectief tot verkoop kunnen overgaan,” zegt Geert Sanders van WVI. “Hoe komt dat? Hoofdzakelijk door het feit dat de regelgeving steeds moeilijker wordt en steeds complexer wordt.”

Er is nog altijd een tekort aan bedrijfsgrond, vooral in de streek Roeselare-Tielt. Vorig jaar is wel minder verkocht, door de crisis. “Wij hebben vastgesteld dat heel wat bedrijven hun beslissing uitstellen om grond aan te kopen en een eigen bedrijfsgebouw te realiseren. Ze wachten het einde van de crisis af. En ook op dat ze op dat moment geen lening kregen van de banken.”

Een andere vaststelling is dat heel wat gemeenten plannen hebben om hun vaak verouderde begraafplaatsen kwalitatief her in te richten. Met de hulp van de WVI. “We zullen de gemeenten helpen om te kijken op welke manier kunnen ze dit kwalitatief doen.”

De komende 10 jaar wil de WVI 500 hectare bedrijventerreinen realiseren en 3.000 kavels bouwgrond.

(abo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier