Commotie rond verdwijnen toeristische bruine borden langs snelweg

Redactie KW

Nieuwpoort, Diksmuide en Koksijde verliezen hun bruine toeristische bord langs de snelweg. Althans, dat blijkt uit een voorlopige lijst van minister van toerisme Geert Bourgeois. De centrumsteden Roeselare en Kortrijk zouden dan weer een bord krijgen, net als de toeristische regio het Brugse Ommeland. De lijst mag dan nog niet definitief zijn, ze zorgt toch voor commotie.

Het bord langs de snelweg met de toeristische troeven van Diksmuide zou net als dat van Koksijde verdwijnen. Een nieuwe voorwaarde voor zo’n bord is dat er voldoende toeristische overnachtingen zijn of dat het om een centrumstad gaat. De stad mag ook slechts op maximum zeven kilometer van de snelweg liggen. Wegen en Verkeer wil met het schrappen van borden de verkeersveiligheid verhogen. Diksmuide is vol onbegrip over de voorlopige bordenlijst van minister Geert Bourgeois.

“Ik denk aan honderd jaar WOI,” zegt burgemeester Lies Laridon van Diksmuide. “Het zou heel onlogisch zijn dat de Vlaamse overheid dat enerzijds subsidieert en dan de reclame voor onze stad zou wegnemen. Eerst gaan we ons daartegen met hand en tand verzetten tegen die toch onverstandige beslissing. Als dat niet helpt dan zullen we zelf moeten kijken voor een systeem van toeristische borden.”

Troeven zichtbaar voor toevallige passanten

“Wij doen er alles aan om Nieuwpoort mooi op de toeristische kaart te zetten,” zegt schepen Greet Ardies-Vyncke van Nieuwpoort. “De stad is in volle ontwikkeling. Er is ook de jachthaven, het historische verleden waar het Albert-monument naar verwijst, de vuurtoren die verwijst naar de bakermat van het maritieme gebeuren. Dat zijn onze troeven en die moeten we ten volle kunnen uitspelen. Die moeten ook zichtbaar zijn voor de toevallige passanten op de snelweg.”

Kortrijk en Roeselare zijn dan weer bij de gelukkigen, zij krijgen als centrumstad een toeristisch bord. En dat doet de schepen van toerisme al dromen over de inhoud ervan.

De huidige bruine borden die niet verdwijnen worden vervangen door nieuwe exemplaren met moderne kleurenfoto’s. Het kabinet van de minister van mobiliteit HildeCrevits benadrukt dat de nieuwe borden nog niet in productie zijn en dat dus nog niets definitief vastligt.

(KB/JV)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier