Commotie rond dorpskernvernieuwing Ingelmunster

Commotie rond de brug in Ingelmunster
Redactie KW

In Ingelmunster is de nieuwe fietsenstalling aan het station plechtig geopend. Het is meteen de start van de grootscheepse dorpskernvernieuwing van Ingelmunster. De stationsbuurt wordt aangepakt en ook het marktplein en de centrumbrug worden vernieuwd. Maar de huidige plannen over de nieuwe brug vallen niet bij iedereen in goede aarde. Vooral oppositiepartij De Brug heeft kritiek.

Grote belangstelling voor de opening van de nieuwe overdekte fietsenstalling voor 180 fietsen aan het station van Ingelmunster. Het is dan ook de start van een veel groter project dat de hele dorpskern van Ingelmunster vernieuwt. De gemeente werkt samen met verschillende partners waaronder De NMBS, De Lijn, en de Vlaamse overheid. Totale kostprijs wordt geraamd op 20 tot 25 miljoen euro.

De stationsbuurt wordt aangepakt en de overweg aan de Kleine Izegemstraat wordt afgeschaft, hier komt een tunnel voor fietsers en voetgangers. In een eerste fase worden de markt en de Bruggestraat heraangelegd. Die werken moeten eind 2010 klaar zijn. En er komt ook een nieuwe brug die de stationsbuurt met het centrum verbindt. Het wordt geen platte ophaalbrug. De burgemeester legt uit waarom.

“De toename van de scheepvaart de komende tien jaar,” zegt burgemeester Jean-Pierre De Clercq. “Men rekent er op dat de brug 40 minuten per uur zal openstaan. Tweede reden is dat het kanaal ter hoogte van de brug verbreed wordt tot 50 meter waardoor er een enorme muur zou zijn van de opgehaalde brug of een hydraulische brug die esthetisch niet te verantwoorden is in het geheel.”

Oppositiepartij De Brug vreest dat ook de geplande brug een mastodont wordt en vindt de argumenten van de meerderheid niet overtuigend. Rob Kindt: “De ene zegt 40 minuten de andere 5 minuten. Wij zouden graag een heel degelijke studie zien die ons overtuigt dat het zo is en zien we die studie en kan men ons overtuigen, geen enkel probleem.”

Oppositiepartij De Brug vreest verder dat het natuurreservaat naast de spoorweg zal verdwijnen met de komst van de nieuwe brug. Ze waarschuwen ook voor files als de overweg aan de Kleine Izegemstraat wordt opgedoekt. De NMBS zal alvast de perrons verhogen en ook langer maken waardoor treinen verder kunnen rijden en de slagbomen aan de Izegemstraat sneller terug open kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier