Commissie over Beaufort: “Kwaliteit is eerder gevolg van toeval”

Redactie KW

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft nu ook de motivering van de commissies over de adviezen voor de subsidies openbaar gemaakt. Voor de vzw KU(N)ST die o.m. Beaufort en het kunstenfestival in Watou organiseert is die motivering bijzonder negatief. Zo wordt de vzw gezegd dat zij een algemene artistieke visie mist en dat kwaliteit eerder een gevolg is van toeval dan van overweging.

De vzw KU(N)ST vroeg de minister een subsidie van 350.000 euro, o.a. voor de organisatie van Beaufort, het kunstenfestival Watou en het W.O.I-project Gone West. Het advies, dat eerder bekend werd gemaakt, luidt dat de vzw geen subsidies ontvangt. Dat heeft er o.m. toe geleid dat de vzw vorig weekend uitpakte met een rouwbrief om het advies aan te klagen.

Maar de commissie oordeelde, zo blijkt nu uit de openbaar gemaakte motivering, dat het geheel niet onderbouwd is door een visie en dat de aanvraag voor projecten zoals Beaufort en Watou geen informatie bevat over de concrete uitwerking ervan. Dat maakt het de commissie onmogelijk om die projecten te toetsen aan het kwaliteitscriterium van het Kunstendecreet.

Geen artistieke expertise

De organisatie vraagt subsidie voor de realisatie van haar langetermijnwerking: uitgroeien tot een artistiek expertisecentrum. Maar de beoordelingscommissie stelt vast, aldus het verslag, dat er geen sprake is van artistieke expertise, maar alleen van organisatorische, logistieke en technische expertise bij het realiseren van grootschalige projecten in de buitenruimte.

Toeristisch

De organisatie, aldus nog de commissie, heeft een ruime ervaring en een breed netwerk van lokale partners opgebouwd. Ze heeft bewezen dat zij slaagt in een brede publiekswerving en -werking. Op die manier dienden deze projecten niet zozeer een maatschappelijk, maar vooral een economisch/toeristisch belang.

(JG, foto ML)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier