Comazuipen maakt stille, maar trage opmars in West-Vlaanderen

Redactie KW

In Leuven werd onlangs een 12-jarig meisje bewusteloos gevonden in het toilet van een café. Ze had zich letterlijk te pletter gedronken. Uit een grootschalig onderzoek bij meer dan 18.500 studenten, blijkt dat bijna 30% van de mannelijke studenten maandelijks aan bingedrinken – ook wel bekend als comazuipen – doet. Ook in onze provincie maakt het fenomeen een stille, maar weliswaar trage, opmars.

Bingedrinking is een fenomeen dat vooral in de Scandinavische landen en Engeland een groot probleem vormt. Het gaat om heel veel drinken in een heel korte tijd met de bedoeling om dronken te worden. Voor vrouwen is dat minstens vier glazen in twee uur en voor mannen zes glazen. In West-Vlaanderen blijkt dat nog geen zo’n groot probleem te zijn. Volgens het AZ Damiaan in Oostende is er geen sprake van een stijging van het aantal mensen die binnengebracht worden met alcoholintoxicatie.

Hoger alcoholniveau

Het blijkt wel dat de geïntoxiceerden worden binnengebracht met een hoger alcoholniveau. Ook in de studentenstad Kortrijk neemt het aantal gevallen van bingedrinkers geen hoge vlucht, maar is de ernst soms groter. „Er zijn wel meer gevallen waarbij jongeren door een alcoholintoxicatie in coma worden binnengebracht”, weet spoedarts dr. Philip Struyve van AZ Groeninge in Kortrijk. „Vroeger hadden we nooit dergelijke gevallen. Maar je mag dat niet overdrijven, in vergelijking met ander alcoholgebruik is dat maar een kleine groep. Er worden hier veel meer echte alcoholverslaafden binnengebracht.”

All-informules gevaarlijk

Volgens dr. Struyve is het aantal gevallen van bingedrinkers in Kortrijk fel verminderd, mede door een goed overleg met de veiligheidsdiensten. „De gevaarlijkste fuiven zijn de all-informules. Op fuiven waar je enkel toegangsgeld betaalt en dan de hele avond zoveel kan drinken als je wilt, loopt het meestal verkeerd af. Dan worden jongeren overmoedig en drinken ze ook meer dan ze aankunnen. Vanuit het overlegplatform met veiligheidsdiensten is besloten om dergelijke fuiven zoveel mogelijk te verbieden in Kortrijk. En dat werpt duidelijk zijn vruchten af. De organisatoren zijn ook meer op hun hoede. Ze weten dat ze aansprakelijk kunnen gesteld worden als er iets gebeurt.”

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier