Colloquium rond herdenking 100 jaar Grote Oorlog

Redactie KW

Hoe kan de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog best herdacht worden? Dat is het thema van een colloquium dat vanmiddag door de stad Ieper en het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer wordt georganiseerd. Het gaat om een eerste actie binnen het Interreg IVA-project “Mémoire de la Grande Guerre – De Grote Oorlog herdacht”.

Drie vooraanstaande internationale sprekers laten woensdag hun licht over de herdenking schijnen. Het gaat om Annette Becker, professor hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Paris X in Nanterre. Een tweede spreker is Koen Koch, professor verbonden aan de Universiteit van Leiden en Groningen. Als derde komt Nicholas Saunders van de Universiteit van Bristol aan het woord.

Het colloquium past in het Interreg-project, waarbij West-Vlaanderen samenwerkt met de Franse departementen Nord, Pas de Calais, Somme en Aisne. Ze hebben zo’n 10 miljoen euro ter beschikking.

Een eerste actie zet in op het renoveren en inrichten van negen sites en musea in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Een tweede actie richt zich op de organisatie van culturele manifestaties, waaronder exposities. Dit voorjaar opent in het “In Flanders Fields Museum” in Ieper een tentoonstelling rond de Chinese arbeiders tijdens en na de
Eerste Wereldoorlog.

Een derde actie draait rond communicatie, waarbij innovatieve toeristische producten zullen worden ingezet. Zo komt er een vijftal nieuwe toeristische autoroutes en geocoaching. Ook staat dit jaar de uitgave van een grensoverschrijdende toeristische kaart met de belangrijkste sites in West-Vlaanderen en
Noord-Frankrijk op het programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier