Cohousing: nu ook in Brugge

Redactie KW

In het provinciehuis Boeverbos werd vzw Samenhuizen Brugge voorgesteld, dat ijvert voor cohousing. Deelnemers in een cohousing-project bouwen of verbouwen samen een pand of een site en voorzien daarbij ook gemeenschappelijke ruimtes.

Cohousing is vandaag een universeel begrip, alleen lopen we in Vlaanderen nog wat achter. Wellicht heeft dat te maken met onze bouwtraditie: de doorsnee Vlaming woont in een groot huis met drie of vier slaapkamers, een ruime garage en liefst ook een tuin. Maar de bouwgrond is schaars geworden en dus zien we vandaag een tendens om kleiner en compacter te bouwen. Cohousing biedt daarop een antwoord: door ruimtes te delen, gaan we een stuk functioneler wonen. Iedereen kan in zo’n project stappen: jonge koppels die op zoek zijn naar een eerste woonst, grote gezinnen met kinderen, oudere mensen die kleiner willen gaan wonen. Met cohousing ben je in principe niet goedkoper af, maar je krijgt wel meer waar voor je geld”, motiveert Jeroen Gaeremynck, voorzitter van de vzw.

Initiatiefgroepen

“Op Vlaams niveau duwt Samenhuizen al twaalf jaar aan de kar maar voelde de laatste jaren een sterke nood aan lokale verankering, daarom gaan ze nu her en der in Vlaanderen van start met lokale initiatieven”, legt Jeroen Gaeremynck uit. De primeur is weggelegd voor Brugge. “De vzw Samenhuizen Brugge brengt er geïnteresseerden met elkaar in contact en organiseert infoavonden. Daarnaast onderhouden ze het contact met het stadsbestuur en sensibiliseren ze pandeigenaars.” In Brugge zijn op dit moment twee initiatiefgroepen van start gegaan: Stoer Huus en De Singel”, aldus Jeroen Gaeremynck.

Pieter Mathys en vriendin Charlotte Arnou (foto) zijn de voortrekkers van initiatiefgroep De Singel. “Momenteel huren we een appartementje op Kristus-Koning. We voelen ons daar goed we willen graag iets ruimer gaan wonen. Met cohousing heb je nog altijd je privé, en en plus meer woonkwaliteit.” Pieter en Charlotte zijn bijna twee jaar bezig met het project en hebben nu vier vervallen rijhuizen op het oog in De Singel, een woonbuurt net buiten de Smedenpoort. Bedoeling is die panden te renoveren en om te bouwen tot acht volwaardige woonentiteiten.

(WKEV)

Info: www.cohousingprojects.be/index.php/brugge-singel of www.samenhuizen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier