“CO2-neutraal” kunstproject Dixie Dansercoer reist 3 jaar wereld rond

Redactie KW

Een kunstproject dat iedereen wil wakker schudden voor de gevolgen van klimaatverandering en dat tijdens zijn drie jaar durende reis rond de wereld CO2-neutraliteit nastreeft. Dat is het opzet van “(Ant)Arctic Matters”, het nieuwe project van de bekende Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer. Het project werd maandagavond aan een publiek van groene ondernemers voorgesteld, luidt het dinsdag in een mededeling.

“(Ant)Arctic Matters. From Expedition to Zero-Emission Exhibition”. Zo luidt de volledige naam van het kunstproject van Dansercoer.

Concreet gaat het om twaalf containers die met de medewerking van verschillende ondernemers en door verschillende Belgische kunstenaars zullen worden ingericht tot een rondreizende tentoonstelling omtrent klimaatverandering. De exhibitie reist drie jaar de wereld rond en vertrekt eind 2009 in Brugge.

“De tentoonstelling gaat de wereld rond met containerschepen. Tijdens de reis wordt alles gedaan om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden”, vertelt Tomas Sweertvaegher, communicatieverantwoordelijke van (Ant)Arctic Matters. “We proberen de uitstoot te reduceren door onder meer de bezoekers in de containers op hometrainers te laten fietsen, door er zonnepanelen te installeren en door voor goede isolatie te zorgen.”

De initiatiefnemers gaan ervan uit dat op het einde van de tentoonstelling een “positieve” uitstoot zal genoteerd worden, die dus meer dan nul zal bedragen.

“Serge de Gheldere (een van de klimaatambassadeurs van milieugoeroe Al Gore) en zijn studenten van Groep T zullen achteraf de precieze CO2-uitstoot berekenen, waarna de verwachte positieve som gecompenseerd zal worden door geld te investeren in projecten van co2logic”, zegt Sweertvaegher. Co2logic is een bedrijf dat de problematiek van het broeikaseffect bekend wil maken bij de bevolking en maatschappelijk verantwoord ondernemen aanmoedigt.

Dat Dansercoer zijn project aan een publiek van ondernemers voorstelde, is geen toeval. Hij wil immers de Belgische bedrijven die werkzaam zijn in de zogenaamde “green tech”-sector samenbrengen en hen de mogelijkheid geven met de tentoonstelling hun groene technologische innovaties te demonstreren. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier