CLB start met anti-spijbelcoach

Redactie KW

Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) in Oostende start met een nieuw initiatief om hardnekkige spijbelaars weer op het juiste spoor te krijgen : de anti-spijbelcoach

De anti-spijbelcoach moet nog dit schooljaar van start gaan. „Die moet nóg aanklampender werken dan wij al doen”, zegt directeur Eddy Declercq van het CLB in Oostende. „Vanaf de tiende halve dag onwettige afwezigheid zijn de scholen verplicht om dit aan de CLB’s door te geven. Daarop gaat een van onze maatschappelijk assistenten ter plaatse om het vertrouwen van de jongere te winnen en te luisteren naar zijn problemen. Door die problemen samen aan te pakken, proberen we de jongeren te motiveren om de draad weer op te nemen.”

De anti-spijbelcoach gaat nog een stap verder. „Die zal bijvoorbeeld elke dag aan huis gaan en de jongere uit zijn of haar lethargie halen. Eigenlijk moeten die mensen weer een doel in hun leven krijgen. Repressief optreden heeft volgens ons weinig zin. Wij geloven meer in een opvoedende aanpak”, zegt Eddy Declercq.

Cijfers van het aantal spijbelaars in Oostende zijn er niet voorhanden. De ervaring leert wel dat spijbelen vooral voorkomt bij het deeltijds onderwijs, het bijzonder onderwijs en het beroepsonderwijs.(KC)

Krant van West-Vlaanderen van 19 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier