Civiele bescherming en leger houden opkuisactie op het strand

Redactie KW

Op het strand van Oostende hielden een dertigtal mannen van de civiele bescherming en het leger een grote opkuisactie. Die paste in een oefening om het Rampenplan van de Noordzee uit te testen. Na de ramp met de Tricolor vijf jaar geleden waarbij liters olie in zee vloeiden werd een draaiboek opgesteld om de vervuiling bij een eventuele ramp aan te pakken.

Het strand langs de Spinoladijk tussen Oostende en Bredene wordt strook per strook opgeruimd. Natuurlijke materialen blijven liggen, al de rest moet weg. En er ligt heel wat scheepsafval. “Alle soorten rommel, alles wat je maar kan bedenken. Plastiek flessen en zakken, auto- en tractorbanden en dode vogels”, zegt Eddy Moens van de civiele bescherming.

De civiele bescherming, in blauw uniform, moet de klus niet alleen klaren. Ze krijgen hulp van het leger. Het gaat om reservisten, burgers die tegelijk ook militairen zijn. “Wij zijn opgevorderd geweest door de gouverneur van West-Vlaanderen, het is weliswaar een oefening om een olievlek die deze avond bij hoogtij zal aanspoelen preventief het strand op te ruimen”, zegt reservist Ivan Loncke.

Dat maakt het olieruimen een stuk makkelijker en ook veel goedkoper. Het staat beschreven in het draaiboek dat werd opgesteld na de ramp met het vrachtschip de Tricolor eind 2002. Toen stroomde 170.000 liter olie in zee en werd ook onze kust besmeurd. Als het rampenplan Noordzee wordt opgestart kan ook het leger ingezet worden. “Als de hele kustlijn 65 kilometer besmeurd is dan hebben we meer dan 1.000 mensen nodig om te kuisen en dan is de hulp van het leger welkom”, zegt Jan Tavernier van het Directoraat-Generaal Leefmilieu.

De samenwerking tussen het leger, civiele bescherming en de Dienst leefmilieu verloopt uitstekend. De reservisten die elk jaar worden opgeroepen voor een oefening zijn erg gemotiveerd. “Eigenlijk worden we constant voorbreid om ingezet te worden bij rampscenario’s of om hulp te bieden aan de samenleving. Momenteel is het gelukkig nog niet gebeurd maar we zijn er wel op voorbereid”, zegt oefeningleider Peter Pattyn.

Morgen en overmorgen wordt de oefening voortgezet in de kazerne in Lombardsijde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier