Cirque du Soleil verkiest Moskou boven Oostende

Redactie KW

Het circusgezelschap Cirque du Soleil slaat deze zomer haar tenten op in Moskou in plaats van Oostende. Het kiest daarmee volgens directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende voor een nieuwe markt.

“Dat het spektakel onlangs in Brussel stond, heeft zeker een rol gespeeld. De kans dat Cirque du Soleil met Varekai of een nieuwe show tijdens de zomer van 2010 naar Oostende komt, neemt nu toe.”

Craeymeersch beklemtoont dat Oostende nooit zelf communiceerde dat het circusspektakel deze zomer naar de Stad aan Zee zou komen. “We stonden alleen vermeld op hun website als mogelijke bestemming. Het management van Cirque du Soleil kiest zelf waar het voor hen het best uitkomt. Deze zomer is dat Moskou. Ik ben ervan overtuigd dat Oostende in de zomer van 2010 wordt geprogrammeerd. De twee vorige edities in 2003 en 2005 toonden aan dat Oostende een interessant publiek kan aanbieden.”

Er is voor deze zomer geen contract getekend tussen Oostende en Cirque du Soleil. “Die contracten worden over het algemeen maar een half jaar voor de effectieve komst ondertekend”, zegt Craeymeersch. “Dat had voor 2009 rond deze tijd moeten gebeuren. Zolang het contract niet getekend is, maken wij alvast geen promotie. Het wegblijven van Cirque du Soleil betekent voor ons geen kost. We zijn er ook van overtuigd dat we met ons ruime aanbod aan zomerevenementen de toeristen hoe dan ook naar Oostende zullen halen. We gaan dan ook niet snel investeren in een alternatief.”

Het gezelschap Cirque du Soleil kwam in 2003 al naar Oostende met Saltimbanco en in 2005 met Dralion. Deze voorstellingen boeiden telkens enkele tienduizend toeschouwers. Met het afhaken van Cirque du Soleil lijkt de kust in 2009 een groot spektakel te mislopen. Knokke-Heist, dat in 2008 succesvol Cavalia ontving, paste voor 2009 om Oostende met Cirque du Soleil niet in de weg te staan. “Voor 2010 was Knokke-Heist op zoek naar een nieuw spektakel”, bevestigt toerismevoorzitter Daniël Despiegelare van Knokke-Heist vrijdag.

“Het is zinloos om in concurrentie te gaan op zo’n korte kustlijn”, motiveert Despiegelaere. Volgens Creaymeersch zal iedereen zich aanpassen aan de nieuwe agenda van Cirque du Soleil. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier