Cipiers gevangenis staken zeker tot woensdag

Redactie KW

De cipiers van de gevangenis in Brugge hebben sinds vanmorgen zes uur het werk neergelegd. Ze klagen het toegenomen gevoel van onveiligheid en het personeelstekort aan.

Volgens de cipiers zijn er in de Brugse gevangenis elf werkkrachten te weinig. Het voorstel van de directie om per dag te bekijken hoeveel mensen er te weinig zijn en dan naar een oplossing te zoeken, hebben de cipiers naast zich neergelegd.

De staking duurt tot woensdagmorgen zes uur en als er dan geen akkoord uit de bus komt, volgen er nieuwe acties vanaf donderdagavond. Anders dan bij eerdere stakingsacties is er dit keer geen minimale dienstverlening. De civiele bescherming wordt ingezet voor de voedselbedeling en de politie voor de veiligheid.

Politievakbonden boos

De politievakbonden van hun kant nemen het niet langer dat de agenten keer op keer moeten inspringen in de gevangenissen. Ze dreigen nu zelf met een staking. “Het is elk jaar hetzelfde liedje”, zegt Philip Van Hamme van politievakbond NSPV. “Tegen het einde van het jaar beginnen alle gevangenissen één voor één te staken en mogen wij de job van cipier gaan uitoefenen.” Ook vakbond VSOA is bijzonder kritisch voor de cipiers. “Er waren duidelijke afspraken met de cipiersbonden, maar wij stellen vast dat het personeel nu toch eenzijdig in staking gaat zonder ordewoord van hun vakbonden.”


Op woensdag 27 oktober zitten alle politievakbonden nog een laatste keer samen met Justitie en daarna volgen er wellicht stakingen. “U kan zich de chaos in de gevangenissen voorstellen in dat geval”, waarschuwt VSOA.

(Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 22 oktober en in het nieuws op Focus vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier