Cipiers blijven staken: militairen worden toch niet ingezet

© Belga
Redactie KW

UPDATE 2- De staking in de gevangenis van Brugge gaat verder. Maandagmorgen heeft 93 procent van de ochtendploeg het voorakkoord dat vrijdag werd bereikt verworpen. Aanvankelijk had de gouverneur een groep militairen opgevorderd om bij te springen in de gevangenis, maar nu is hij op zijn stappen teruggekeerd wegens teveel kritiek.

“We gaan nu voor onbepaalde duur verder staken. Het vertrouwen bij het personeel is volledig weg. Als vakbond hadden we dit resultaat zelfs niet verwacht.”, zegt Kris Vanthuyne van ACOD.

Meer veiligheid

De sociale onrust in de Brugse gevangenis begon op 6 oktober. Toen legden de cipiers spontaan het werk neer. Ze willen niet langer dat hun rustdagen op korte termijn worden ingetrokken. Daarnaast willen ze meer veiligheid op de werkvloer. Dat is een afgeleid probleem van een onderbezetting van de diensten.

Rustdagen

“Het personeel heeft geoordeeld dat in het voorakkoord te weinig
garanties zijn opgenomen voor hun rustdagen”, zegt Kris Vanthuyne. “Het begrip overmacht in de afspraak moet beter omschreven worden. Het blijft te gemakkelijk om op basis van dit begrip extra personeel op te vorderen en dus uit rust terug te roepen.”

10 jaar

Ook de reorganisatie binnen de afdeling lang gestrafte mannen moet anders volgens het personeel. “Wij stellen voor om de gedetineerden in de afdeling langgestrafte mannen maar om de twee dagen een avond tot de polyvalente zaal toe te laten. Hiervoor is er personeel genoeg en de gedetineerden weten dan ook waar ze staan. Dit probleem sleept als tien jaar aan. De cipiers willen dat het nu eens tot op het bot wordt aangepakt”, zegt Vanthuyne. (Belga)

-Meer hierover vanavond vanaf 18 uur en stipt om 22 uur in het nieuws op Focus-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier