Cinema Novo 2009 voorgesteld

Redactie KW

In Brugge is het programma van Cinema Novo voorgesteld. Het filmfestival brengt een ruime selectie van wat de cinema in Afrika, Latijns Amerika en Azië te bieden heeft. Dit jaar is er speciale aandacht voor Japan. Een belangrijk filmland dat nog nooit in de kwart eeuw dat Cinema Novo bestaat aan bod kwam. De openingsfilm vindt dit jaar weer in het Concertgebouw plaats.

Met 68 films en 10 Belgische premières op het filmprogramma spreken de organisatoren van een sterk aanbod. De Aziatische film neemt daarbij een belangrijke plaats in. Want dit jaar liet Cinema Novo zijn oog vallen op Japan.

“Het is totaal vreemd aan de Westerse traditie,” weet Pieter Keereman. “Dat is aantrekkelijk voor heel wat mensen maar anderen zijn dan weer afgeschrikt. Je kan hier ver in gaan met minimalistische films maar we kiezen voor de breedte. Ook onze openingsfilm is Japans het is de nieuwste van Koreda.”

Dit jaar zijn er 9 films die in de competitie meedoen voor Karibuprijs. Dat is een distributieprijs voor wie de film in België uitbrengt. Naast de hoofdprijs is er ook nog een jongerenjury die een eigen prijs uitreikt. Nieuw dit jaar is Cinema Novo in de gevangenis.

“We gaan daar 3 voorstellingen geven voor de verschillende categorieën gevangenen,” zegt Georges Micholt. “Telkens een andere film. Het is voor beide partijen een experiment. Voor de gevangen die achter de muren zitten is het een kans om een blik op de wereld te werpen.”

De crisis is ook in de cultuursector te merken. In september kreeg Cinema Novo te horen dat hun belangrijkste sponsor Fortis afhaakte. Dat kan vooral voor volgend jaar zijn weerslag hebben. “Dat gaan we nog moeten zien. Dat hangt vooral af van de economische situatie van de bedrijven. We hebben hoop om nieuwe sponsors te vinden. Maar het is moeilijk voor iedereen. Ook voor ons.”

Cinema Novo loopt van 12 tot 22 maart. Het festival trekt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier