Cinema De Keizer wordt wellicht gered

Redactie KW

De kans is groot dat Cinema De Keizer wordt gered. De dorpsbioscoop in Lichtervelde is een begrip in heel Vlaanderen. Na het overlijden van de uitbaatster was het niet duidelijk wat er met de cinema zou gebeuren. Maar de familie is bereid om mee te werken aan een redding. Er circuleert intussen ook een petitie voor de bescherming van het pand en het roerend filmarchief.

Kandidaat-koper

Uit liefde voor Agnes Debaillie en haar cinema ondertekenden al enkele honderden mensen de petitie Red Cinema De Keizer. En zij kunnen op de steun rekenen van de broers van Agnes die als erfgenamen moeten beslissen over de toekomst van het pand. ” Als zich iemand aanbiedt die van plan is het pand te laten zoals het is als erfgoed, dan zullen we niet duwen voor de hoogste prijs. Er is alvast een kandidaat-koper die er zin in heeft”, weet Paul Debaillie, de broer van Agnes.

Bescherming?

Met Agnes Debaillie stierf ook een stukje cinema traditie. Haar familiebioscoop was haar hele leven. Ze had de zaak overgenomen van haar vader en er altijd gewaakt over het authentieke van haar cinema. De apparatuur is nog volledig en in prima staat en ook de zetels zijn nog zeer goed net als de klank en het beeld. Het Agentschap Onroerend Erfgoed onderzoekt intussen of Cinema De Keizer in aanmerking komt voor bescherming.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Cinema De Keizer wordt wellicht gered

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier