Cichorei- en tabaksast open tijdens Open Monumentendag

Redactie KW

Zondag is het open Monumentendag, en dan kun je ook op vele plaatsen in onze provincie waardevolle historische gebouwen gaan bekijken. Thema dit jaar is ‘de vier elementen’, water vuur, aarde en lucht dus. In Moorslede koos de heemkundige kring voor het onderdeel vuur: je kunt er de enige nog bestaande cichorei-ast en twee tabakasten gaan bezoeken.

De familie Landuyt uit Moorslede is sinds de jaren 50 actief in de cichorei. Op vandaag is haar ast de enige nog actieve cichoreidrogerij in Vlaanderen. Bea Landuyt zag als kind hoe werken in een ast hard labeur was.

Vervangmiddel voor koffie

Het droogproces is intussen geautomatiseerd. Landuyt voert uit naar heel Europa. In Vlaanderen zelf is cichorei als vervangmiddel voor koffie minder bekend. Jongeren kennen het nauwelijks, laat staan dat ze het drinken.

Tabak

Op Open Monumentendag kun je kennismaken met het droogproces van cichorei maar ook van tabak, op de hoeve Berghman. De tabaksteler heeft er nog twee asten staan.

Net als bij de cichorei is ook het succes van de tabaksteelt aan het tanen. Er zijn nog 2 werkende asten in Moorslede, terwijl het er ooit meer dan 150 waren.

Wie iets bij wil leren over het drogen van cichorei en tabak, kan zondag dus in Moorslede terecht. (BS)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier