Christo opent tentoonstelling Guy Pieters Gallery Knokke-Heist met plannen voor mastaba

Redactie KW

De bekende inpakkunstenaar Christo is even in het land. Vanavond opent hij bij Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist een tentoonstelling.

Daar zal hij zijn plannen bekendmaken voor een reusachtige mastaba in de woestijn in Abu Dabi. Het idee voor zo’n reusachtig bouwwerk met olievaten rijpte meer dan 45 jaar geleden. Nu is het afwachten of en wanneer het er komt.

Mastaba

De Mastaba is een project waar de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar al sedert 1977 mee bezig is. Toen nog met zijn intussen overleden vrouw Jeanne-Claude. Zijn grote projecten nemen meestal jaren in beslag. Terwijl de meeste werken van Christo tijdelijk zijn is de mastaba ontworpen om te blijven. Het kunstwerk zal worden opgebouwd met 410.000 olievaten en zal groter zijn dan de piramide van Cheops. Ook de plaats is uniek.

Financiering

Guy Pieters brengt al sedert begin jaren 80 werk van Christo. Nu zijn er in de galerie in de Kustlaan schetsen te zien van The Mastaba. Met de verkoop van deze schetsen kunnen de projecten van Christo gefinancierd worden. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er ook een cataloog uit. De tentoonstelling The Mastaba loopt tot 15 september bij Guy Pieters Gallery in ‘t Zoute.

(N.D./E.D.)

Meer vanavond in het nieuws van Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier