Christel Segaert trekt met Artsen Zonder Vakantie op missie naar Congo

Redactie KW

Pediatrisch verpleegkundige Christel Segaert uit de Sportstraat vertrekt op 19 juni voor een humanitaire missie van ruim twee weken naar de Congolese hoofdstad Kinshasa. Samen met drie collega’s uit Vlaanderen, Brussel en Nederland gaat ze er in opdracht van Artsen Zonder Vakantie twee weken aan de slag in het kinderziekenhuis Kalembe Lembe. De kinderverpleegster is nog op zoek naar onder andere kleurboekjes, staaltjes medicatie en verzorgingsproducten om de kinderen beter te kunnen helpen.

Het doel van Artsen Zonder Vakantie is om de kennis en de technologie die hier aanwezig is over te brengen naar ontwikkelingslanden”, verduidelijkt Christel Segaert aan de vooravond van haar vertrek. Ook de slogan ‘Kennis doorgeven is genezen’ zegt veel over de filosofie die schuil gaat achter deze niet-gouvernementele organisatie. Met de regelmaat van de klok stuurt AZV een delegatie naar vooral Afrika, om er de plaatselijke medici en paramedici te leren hoe ze te werk moeten gaan.”

Vrijwilligerswerk

“Artsen Zonder Vakantie werkt met vrijwilligers. Dit betekent dat al mijn vakantie plaats moet ruimen om aan de opdracht deel te kunnen nemen. Toch stap ik straks met plezier op het vliegtuig richting Afrika. Ons team zal er ongetwijfeld nuttig werk leveren. De neus-keel-oorarts uit Nederland zal kinderen opereren en krijgt daarbij hulp van een Brusselse anesthesist en een operatieverpleegkundige uit Leuven. Het is de bedoeling dat de plaatselijke medici na de missie hun taak overnemen. Mijn opdracht bestaat erin om de jongens en meisjes voor en na de operatie te begeleiden. Ik zal ook toezicht houden over de couveuses en les geven aan de lokale pediatrisch verpleegkundigen. De zendingen van AZV duren nooit lang. Daarom worden de kinderen die straks door ons behandeld zullen worden nu al geselecteerd. Om te vermijden dat alles bij het einde van de missie in duigen valt, wordt de situatie in het kinderziekenhuis Kalembe Lembe ook na afloop nog op de voet gevolgd. Het is niet uitgesloten dat er in het najaar opnieuw een delegatie naar Kinshasa wordt uitgestuurd.”

Laptop

“Om mijn taak naar behoren te kunnen uitvoeren kan ik niet met lege handen vertrekken. Ik zoek kleurboekjes, staaltjes medicatie, verzorgingsproducten zoals zalf, tandpasta, handschoenen, stalen kindervoeding bij diarree,…. We willen de mensen die de missie vanuit Vlaanderen en Nederland willen volgen, zo goed mogelijk informeren over de stand van zaken. Meteen ook een manier om de naambekendheid van de nog relatief onbekende organisatie Artsen Zonder Vakantie op te krikken. Alle belevenissen gedurende de twee weken zullen te lezen zijn op mijn blog, die te vinden is op de site www.azv.be. Hoewel het AZV de vlucht naar en het verblijf in Kinshasa betaald, moeten de deelnemers aan de missie de vaccins en de reispas zelf betalen. Dat betekent dat er geen geld meer rest om een laptop te kopen. Wie zijn draagbare computer tot het einde van de opdracht op 6 juli kan missen, zal met open armen ontvangen worden”, aldus nog kinderverpleegster Christel Segaert. (BVO)

Wie Christel materiaal wil bezorgen, contacteert haar op mamabear@pandora.be. De missie is te volgen op www.azv.be, klik op missies en kies missie chirurgie Kinshasa DR Congo juni 2009. Je kan ook fan van Artsen Zonder Vakantie worden op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier