Chirurgische wereldprimeur in Brugse AZ Sint-Jan

Redactie KW

In het AZ Sint-Jan in Brugge hebben twee chirurgische teams voor een wereldprimeur gezorgd, toen ze een kwaadaardig slokdarmletsel bij een patiënte van 72 gelijktijdig via de buik en de borstkas verwijderden.

De twee teams stonden onder leiding van dokters Bruno Dillemans en Jan Lesaffer. Zij werkten voor de slokdarmoperatie samen met een gespecialiseerd team voor anesthesie. “De ingreep is complex, delicaat en tijdrovend, en wordt doorgaans uitgevoerd via een grote open insnede”, meldt het ziekenhuis. “Meer en meer wordt daarbij ook endoscopie toegepast, een onderzoek van het inwendige van de patiënt door middel van een endoscoop, een instrument met een flexibele buis om in het lichaam te kunnen kijken”.

Gelijktijdige ingreep

Tot op heden voerden de chirurgen beide fasen, via de buik en via de borstkas, steeds afzonderlijk uit. De twee teams in het AZ Sint-Jan zorgden echter voor een wereldprimeur door beide fasen van de endoscopische slokdarmverwijdering gelijktijdig uit te voeren. Daarbij werd de operatietijd gevoelig ingekort en konden de chirurgen sommige cruciale stappen van de ingreep veiliger en sneller uitvoeren. Het ziekenhuis meldt nog dat de patiënte vlot van de gecombineerde ingreep herstelde.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier