Chinezen herdenken hun doden in Poperinge

Redactie KW

Een delegatie van de Chinese ambassade heeft vandaag een krans neergelegd bij de Chinese graven op Lijssenthoek Military Cemetery.

Op 4 april vieren de Chinezen Qingmingfestival, Chinees Allerheiligen. In China is het de traditie om die dag het graf van de overledenen te bezoeken. De Chinezen verbonden aan de ambassade in Brussel kwamen hun eer betuigen aan de Chinese slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in Poperinge. Op Lijssenthoek Military Cemetery zijn 35 Chinezen begraven. Ze maakten deel uit van het Chinese Labour Corps, een eenheid binnen het Britse leger. Ze werden tijdens de Eerste Wereldoorlog uit China overgebracht om te werken op en rond de slagvelden. Velen van hen stierven in 1919, ten gevolge van de Spaanse griep. De Chinese delegatie legde samen met de burgemeester een krans neer bij het Chinese perk.

Werkkamp

In de namiddag bezochten de Chinezen ook Busseboom, het Poperingse gehucht waar tijdens WO I een Chinees werkkamp was gevestigd. Op 15 november 1917 kwam dit gehucht onder Duits vuur te liggen. Tijdens het bombardement lieten dertien Chinezen het leven. Ze werden ter plaatse begraven maar werden later overgebracht naar een begraafplaats in Frankrijk. Ter hoogte van de Visserijmolenstraat plant het stadsbestuur de aanleg van een Chinees herinneringspark.

(E.B/A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier