China blijft Bekaert zorgen baren

Redactie KW

De Zwevegemse Staaldraadfabrikant Bekaert heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 3,55 miljard euro geboekt, 7 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal daalde de omzet met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,138 miljard euro, of weliswaar minder fors dan analisten verwacht hadden. Bekaert realiseerde in de eerste negen maanden in alle markten een solide groei, behalve in China, zo maakt het bedrijf donderdag voorbeurs bekend.

De business-activiteiten in China werden getroffen door lagere groei in de sectoren waarin Bekaert actief is, en door strikte kredietbeperkingen. Bovendien zorgden de aanhoudend lage vraag en de gestegen prijsdruk ten gevolge van een aanzienlijke overcapaciteit in de sector van de zonne-energie voor een gevoelige afname van inkomsten in de zaagdraadactiviteiten, meldt Bekaert in een persbericht.

Bekaert verwacht een groeiende impact van de globale financiële turbulentie en de onzekere economische ontwikkelingen in de meeste markten. Vooral China blijft zorgen baren. De staaldraadfabrikant verwacht er ook in het volgende kwartaal “uitdagende omstandigheden”, met toegenomen concurrentie, strikte kredietbeperkingen en kostenstijgingen.

Bekaert houdt rekening met toenemende onzekerheid en margedruk. “Het werkkapitaal zal in deze moeilijke financiële en business-omgeving hoog blijven, terwijl de volatiliteit van grondstofprijzen en wisselkoersen onzekerheid toevoegt aan de business-perspectieven”, luidt het.

Ondanks die onzekerheden meent Bekaert dat het in staat zal zijn “de huidige turbulente omstandigheden succesvol te doorstaan”.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier