Chileens muurschilderij in tunnel voor Beaufort 03

In De Haan zijn Chileense kunstenaars aan het werk. Samen met de kinderen van het Zeepreventorium maken ze een muurschilderij in de tunnel aan het preventorium.
Redactie KW

In De Haan zijn Chileense kunstenaars aan het werk. Samen met de kinderen van het Zeepreventorium maken ze een muurschilderij in de tunnel aan het preventorium. Het kleurrijke werk maakt deel uit van Beaufort 03 dat eind van de maand van start gaat.

De 4 Chilenen maken deel uit van de Brigada Ramona Parra. Het kunstenaarscollectief bestaat al sinds de jaren ’40 toen de jonge Chileense Ramona werd neergeschoten tijdens een betoging. Tot op vandaag ijveren de leden voor meer mensenrechten en protesteren ze tegen de overheersing van het kapitalisme. Volgens het collectief is een kunstenaar sowieso geëngageerd. “Een schilder drukt altijd iets uit met zijn beelden. Kijk naar Pablo Picasso of de dichter Neruda. In hun werk hebben ze het over de sociale context van Amerika”, zegt Luis Pastene van de Brigada Ramona Parra.

Als ze in het buitenland aan de slag gaan, zoekt het collectief dat uit oude én jonge kunstenaars bestaat, altijd contact met mensen uit de streek. Voor het project hier in De Haan krijgen ze de hulp van de leerlingen van het Zeepreventorium van De Haan. Ook de leerlingen vinden dit bestwel fijn om te doen.

De werken schieten goed op. De klus zal in minder dan 10 dagen geklaard zijn. Tijdens Beaufort zal de voetgangerstunnel uitzonderlijk open zijn voor het publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier